OROSZVILAG.HU


Harcok az orosz elitben

  |  2013-02-19 09:23:29  |  
Oroszvilag.hu

Harcok az orosz elitben

Ki lesz Putyin utóda?

 Harcok az orosz elitben

 

Jevgenyij Mincsenko orosz elitkutató és Kirill Petrov, a Minchenko Consulting szakértői szerint az orosz elitcsoportok arra számítanak, hogy Vlagyimir Putyin 2018-ban is megcélozza az elnökséget, de vészforgatókönyvekre is igyekszenek felkészülni. Az egymással rivalizáló orosz elitcsoportok legáhítottabb zsákmánya a miniszterelnöki pozíció, hiszen Putyin esetleges kiesése esetén a kormányfő válik automatikusan utóddá.

Putyin „utódai” közül egyelőre két személy vehető komolyan számításba: Dmitrij Medvegyev volt elnök, jelenlegi miniszterelnök, és Dmitrij Rogozin első miniszterelnök-helyettes. Putyin azonban várhatóan még „megversenyeztet” néhány jelöltet a következő években.

Az elitben a harc azt követően újult ki, hogy Medvegyev tavaly novemberben kijelentette: nem zárja ki visszatérését a Kremlbe. Erre volt reakció a Medvegyev elleni támadás, annak lebegtetése, hogy az elnök, úgymond, elégedetlen vele és hamarosan leváltja a miniszterelnököt. A jövőben további akciók is várhatók a Medvegyevhez közel álló személyek ellen.

Medvegyev ellen dolgozik az elégedetlen bürokrácia, hogy saját hívei is csalódtak benne, miután „visszaadta” az elnökséget Putyinnak, és csökkenő népszerűsége.

Medvegyev támogatói köre Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterhez és Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszterhez kezdett közeledni. Szobjanyinnak jó kapcsolatai vannak a legfelsőbb üzleti körökkel, a vidéki hivatali apparátussal, különösen az Urálban. Nem kizárt, hogy Szobjanyin előrehozott választásokkal megerősíti és demonstrálja pozícióját Moszkva élén, azzal a céllal, hogy átüljön a miniszterelnöki székbe. Kudrin neve csak akkor kerülhet szóba, ha valami komoly válságkezelésre lenne szükség.

Szintén az elit legbefolyásosabb tagjai közé tartozik Szergej Sojgu védelmi miniszter, igaz, rá árnyékot vetnek korábbi jó kapcsolatai a Jelcin családdal, és buddhista gyökerei (ami miatt a pravoszláv elit esetleg nem látná szívesen).

 

 

(Vedomosztyi)

 

Cimkék: Dmitrij Medvegyev, Vlagyaimir Putyin, Szergej Szobjanyin, Dmitrij Rogozin, Alekszej Kudrin, Szergej Sojgu
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat