OROSZVILAG.HU


Rogozin: Oroszország fenyegetésben él

  |  2013-06-10 00:13:19  |  
Kecskeméti Gábor

Rogozin: Oroszország fenyegetésben él

Ezért van szükség a fegyverkezési programra

Rogozin: Oroszország fenyegetésben élRogozin: Oroszország fenyegetésben él

Oroszország ambiciózus fegyverkezési programja keretében, melynek célja a szárazföldi erők és a haditengerészet korszerűsítése, megalkotott egy „rakétavédelmi gyilkost”, melyet „sem a modern, sem a jövőbeli amerikai rakétavédelmi rendszer nem lesz képes megállítani”. Ezt Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes mondta az Egységes Oroszország párt egyik hétvégi rendezvényén.

„Egy ragadozókkal teli erdőben élünk. Ezen nem kell bánkódni vagy ezért másokat hibáztatni. Ez a valóság. Ez így van és így lesz.” – összegezte Rogozin a világ helyzetét, majd úgy írta le Oroszországot, mint egy „természetes mágnest, amely vonzza a ragadozó törekvéseket”, s ezek bizonyos „államoktól és szervezetektől erednek”. Ezen törekvéseket elsősorban az ország természeti erőforrásaira vezette vissza, így Rogozin idézte az ősi mondást: „ha békét akarsz, készülj a háborúra”. 

Rogozin azonban nem nevezte meg pontosan, hogy mely államok és szervezetek vették célba Oroszországot, de az Amerikai Egyesült Államok terveit a kelet-európai rakétavédelmi rendszer telepítéséről a legnagyobb kihívásnak nevezte. Csütörtökön Oroszország végrehajtotta új interkontinentális rakétája repülési tesztjét, melyet arra terveztek, hogy áthatoljon az amerikai rakétavédelmi rendszeren. A miniszterelnök-helyettes szerint jelenleg nincs olyan rakétavédelmi rendszer a világon, mely képes volna megállítani ezt a rakétát. 

A fegyverkezési program méretei azonban a Rogozin által említett „fenyegetés”-hez képest is hatalmasak: hivatalosan 600 milliárd US dollárnak megfelelő rubelt fognak az elkövetkező évtizedben az orosz hadseregre fordítani. A programot Alekszej Kudrin korábbi orosz pénzügyminiszter – aki 11 éven keresztül töltötte be ezt a tisztséget – rendkívül élesen kritizálta. Kudrin annakidején éppen a program elfogadása miatt mondott le. Egy akkori interjúban így fogalmazott: „Ezek az emberek már elfelejtették, hogy éppen a fegyverkezési verseny volt az egyik oka, hogy szétesett a Szovjetunió.” 

Rogozin kijelentései az Oroszország és az Egyesült Államok közötti folyó vitában a legújabb fejezetet nyithatják meg. A miniszterelnök-helyettes azonban nem késlekedett az internetes szociális hálózatokat is kritizálni: szerinte az emberek, ha „lájkolnak” valamit, azzal elősegítik, hogy a felhasználók preferenciát más országokban elemezzék. Ezek után ezeket az „ellenzéki nézetekkel rendelkező embereket” könnyebb „manipulálni”. A politikus kijelentette: az amerikai külügyminisztériumban különleges részleg foglalkozik ezekkel a „nem katonai eszközökkel”. 

Dmitrij Rogozin régóta Putyin szövetségesének számít, jóllehet erősen nacionalista hangot üt meg a közéletben. Tavaly szeptemberben létrehozott, önmagát konzervatívként meghatározó „Rogyina” (Haza) elnevezésű pártja egyértelműen a Kremlhez húz.

(The Moscow Times )
 

Cimkék: dmitrij rogozin, usa, rakéta, vlagyimir putyin, fegyver, alekszej kudrin, hadsereg, rogyina,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat