OROSZVILAG.HU


RPR - ParNaSz: Navalnijt jelölik főpolgármesternek

  |  2013-06-10 13:28:42  |  
Kecskeméti Gábor

RPR - ParNaSz: Navalnijt jelölik főpolgármesternek

Szeptemberben száll ringbe Szobjanyin ellen

RPR - ParNaSz: Navalnijt jelölik főpolgármesternekRPR - ParNaSz: Navalnijt jelölik főpolgármesternek

A világszerte ismert orosz ellenzéki bloggert, Alekszej Navalnijt nemsokára hivatalosan is jelölhetik a moszkvai főpolgármesteri címért induló választáson. Navalnij az Oroszországi Republikánus Párt – Népi Szabadság Pártja (ParNaSz) elnevezésű szövetség színeiben fog indulni a választáson.  

„A kollégák megkérdeztek, hogy jelölhetnek-e. Mindent megtárgyaltak és ezt a döntést hozták. Hálás vagyok nekik ezért. A jelölést hamarosan hivatalos keretek között is megtesszük.” – nyilatkozta Navalnij az Ekho Moszkvi rádióadónak. Alekszej Venediktov, a rádió főszerkesztője kiemelte: a párt testülete egyhangúlag döntött a jelölt személyéről, de azt még jóvá kell hagynia a párt moszkvai részlegének is. Borisz Nyemcov, a ParNaSz vezetője már korábban jelezte, hogy osztja Navalnij nézeteit a moszkvai reformokat illetően, mely magában foglalná a költségvetés átláthatóvá tételét, továbbá megoldást keresne a közlekedési gondokra és a közszolgáltatási rendszerekre.

Navalnij, aki a 2011/2012-es moszkvai tömegtüntetések során vált ismertté, melyet az állítólagos választási csalások és Vlagyimir Putyin hatalma ellen szerveztek,
jelenleg bírósági eljárás alatt áll. Azzal vádolják, hogy 2009-ben egy faipari üzem bezárása kapcsán 16 millió rubelt sikkasztott társaival.

Navalnij és korábbi politikai szövetségese, egy kirovi üzletember – bizonyos Pjotr Oficerov – tagadják a vádakat, ám ha a bíróság elítéli őket, akkor akár 10 évre is rács mögé kerülhetnek.

A múlt héten lemondott moszkvai főpolgármester, Szergej Szobjanyin is indulni kíván a szeptember 8-ára kiírt – s első alkalommal közvetlen – moszkvai választáson a főpolgármesteri helyért, így komoly politikai küzdelem várható.

(RIA Novosztyi)


 

 

 

Cimkék: alekszej navalnij, republikánus, parnasz, ellenzék, moszkva, szergej szobjanyin, borisz nyemcov, ekho moszkvi, rádió, főpolgármester,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat