OROSZVILAG.HU


Az Akadémia megrendszabályozása 

  |  2013-09-14 11:47:50  |  
Oroszvilag.hu

Az Akadémia megrendszabályozása 

Információs kampány is segít a tudósok ellen

 Az Akadémia megrendszabályozása 

Hétfőn folytatódik Oroszországban az „akadémiai reform” parlamenti vitája. A parlamenti disputát az ügyészség jelentése készítette elő, amely sok milliós sikkasztásokat vélt felfedezni az akadémiai intézetek működésében, nemrég pedig a REN TV mutatott be egy lejárató filmet az akadémia működéséről.

A gazeta.ru értesülései szerint az Oroszországi Tudományos Akadémia (RAN) reformjáról szóló törvénytervezetet már a jövő héten, gyorsított ütemben fogadják el.

A tudósok továbbra is ellenzik a kormány reformterveit, melyek, véleményük szerint tönkreteszik az akadémiát.

Nem valósulnak meg azok a kompromisszumok sem, melyekről Putyin államfő és Vlagyimir Fortov, a RAN elnöke korábban egyeztettek. Így a RAN javai, az első változatnak megfelelően egy állami ügynökség kezelése alá kerülnek át.

Az ellenző tudósok egy csoportjának a gazeta.ru-hoz eljuttatott közleménye szerint a tervezett reformok megsemmisítik a tudományos intézetek autonómiáját, s végeredményben az oroszországi tudományosságot. A tudósok „minden rendelkezésükre álló eszközzel” folytatni kívánják az ellenállást. Az akadémiai reformról szóló törvénytervezetet már szeptember 17-én elfogadhatják véglegesen. 

Cimkék: Gazeta.ru, akadémia, tudósok, RAN, akadémiai reform
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat