OROSZVILAG.HU


HIV/AIDS Oroszországban

  |  2013-11-30 17:29:54  |  
Oroszvilag.hu

HIV/AIDS Oroszországban

Gyorsuló ütemben terjed a HIV vírus

 HIV/AIDS Oroszországban

December 1-je az AIDS elleni küzdelem világnapja.

Oroszországban jelenleg 704 ezer nyilvántartott HIV fertőzött van (az összlakosság kb. 0,5 %-a), ebből 50 ezer ember valamely büntetésvégrehajtási intézményben él. Különös veszélyt jelent a HIV vírus terjedése a börtönökben, épp ezért felmerült, hogy a HIV fertőzöttek számára külön börtönöket hozzanak létre, de ezt az elképzelést a hatalom egyelőre nem támogatta.

Vagyim Pokrovszkij akadémikus szerint Oroszországban évről évre romlik a helyzet a HIV vírus terjedése kapcsán. Gyakorlatilag járvány zajlik Oroszországban, de ez egyelőre "senkit nem izgat”, holott az ország bizonyos régióiban a HIV fertőzöttek aránya 1 % fölötti: ide tartozik például Irkutszk, Szentpétervár – és ezek csak a regisztrált esetek.

Oroszországban a 15 - 50 közötti népesség 0,9 %-a HIV fertőzött, az USA-ban ez az arány 0,4 %. A vírus terjedésének elsődleges útja a kábítószerélvezet. Oroszországban a HIV fertőzöttek fele (56 %) vénás kábítószerfogyasztás közben kapta el a vírust, a többiek valamilyen szexuális kapcsolat során fertőződtek meg. 

A HIV vírus megállíthatatlanul terjed: minden évben tizedével nő a regisztrált új fertőzések száma, mostanra elérve az évi 70 ezres számot.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: HIV, AIDS, Oroszország, HIV fertőzöttek
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat