OROSZVILAG.HU


A Gazprom a világ 16. legjelentősebb cége

  |  2010-04-27 12:45:58  |  
Kecskeméti Gábor

A Gazprom a világ 16. legjelentősebb cége

A Forbes toplistáján egyre több az orosz vállalat

 A Gazprom a világ 16. legjelentősebb cége

A Forbes magazin által összeállított listán, mely a világ 2000 legnagyobb vállalatát tartalmazza, az orosz cégek között elsősorban olaj és gázipari óriásokat találunk. A legjelentősebb orosz cég a 16. helyre sorolt Gazprom, amely megelőzte az eddig első helyen álló ExxonMobil amerikai energetikai mamutvállalatot. Míg az ExxonMobile tavalyi nyeresége 19.28 milliárd amerikai dollárt tett ki, addig a Gazprom a válság ellenére tavaly már 24.33 milliárd amerikai dollárt kaszált.

A Forbes minden év március elsejéig adja közre ezeket a gazdasági összeállításokat, amelyek összeállításakor a következő gazdasági-piaci szempontokat veszik figyelembe: a cégek arányait figyelembe vevő eladások, vagyoni és piaci tőkenövelés, nyereség. Eszerint a világ legjelentősebb cége az amerikai J. P. Morgan Cheise bank.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az olaj- és gázipari cégek dominálnak az oroszországi vállalatok között. A LUKoil például a 69., a Rosznyeft a 77., a TNK-BP a 157. és a Szurgutnyeftyegaz a 173. a világranglistán. Ráadásul ez az öt vállalat – a Gazprommal együtt – a hat legnagyobb orosz vállalat közé tartozik, a listán szereplő 28 orosz nagyvállalat közül nyolc tartozik ehhez az iparághoz. Tavalyhoz képest ugyanannyi orosz cég szerepel a listán, igaz történtek változások is. A kiskereskedelemben érdekelt Magnit és X5 Group kitúrták a gyengélkedő AvtoVAZ és GAZ orosz autógyárakat. A PIK Group, a Basnyeft és a Szlavnyeft szintén kihullottak a listából, helyüket a Szövetségi Úthálózati (Útépítési) Vállalat, a Raszpadszkaja és a Szilvinit vették át, melyek először szerepelnek a listán.

Igen jelentős eredményt ért el a Szberbank, amely a legjobb 100 vállalat között végzett, mivel a tavalyi 172. helyezés után idén a 93. helyre került a világon.

Összességében elmondható, hogy a fejlődő és feltörekvő országok vállalatai meglehetősen nagy számban kerültek be a listára az elmúlt évek során, elmozdítva onnan, addig oszlopos „tagnak” számító nyugati cégeket. 2005 óta Oroszországból 15 cég jelent meg a Forbes listáján, a legjobb 2000 vállalat közé 88 kínai, 26 indiai, 21 hong kongi és 17 szaúd-arábiai cég került be.

 

(Moscow Times)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat