OROSZVILAG.HU


Katyni iratok a világhálón

  |  2010-04-29 07:47:49  |  
Gyóni Gábor

Katyni iratok a világhálón

Népnevelő PR akció

 Katyni iratok a világhálón

 

 

Az Orosz Szövetségi Levéltár a katyni mészárlásra vonatkozó, 1992-ben titkosítás alól feloldott dokumentumokat publikált a világhálón, amelyek a szovjet vezetés felelősségét támasztják alá a lengyel tisztek 1940-es kivégzése ügyében.

A dokumentumok között van Lavrentyij Berija NKVD főnök javaslata a lengyel tisztek kivégzéséről, az ezt jóváhagyó Politbüró határozat, valamint Alekszandr Selepin KGB vezető 1959-es jelentése arról, hogy a katyni ügyben érintett személyek anyagait megsemmisítették.

Ezek az iratok először jelentek meg a világhálón, de papíron korábban már publikálták őket, Lengyelországban is, hiszen ezen dokumentumok másolatait 1990-ben már átadták a lengyeleknek. Az orosz levéltár világhálós publikációja ezért tudományos szempontból kevésbé jelentős, inkább „népnevelő” PR akcióról van szó – annak tudatosításáról, hogy a katyni mészárlást nem a németek, hanem a szovjetek követték el. Ezt erősítette meg Arszenyij Roginszkij, a Memorial szervezet egyik vezetője is, aki hangsúlyozta, a most interneten közzétett dokumentumok már rég ismertek és nemegyszer publikálták őket.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök tegnap Koppenhágában kijelentette, hogy a Szovjetunióban történt tömeges repressziókról szóló dokumentumok publikálását a jövőben is folytatni fogják. Medvegyev „kötelességünknek” nevezte az ezirányú munkát, és annak fontosságát hangsúlyozta, hogy át kell adni minden, az ügyre vonatkozó iratot a lengyeleknek.

Az orosz katonai ügyészség 2005-ben érvénytelenítette a Lengyelországgal kötött szerződést a Katynra vonatkozó iratok kiadásáról, és megszüntette a katyni nyomozást, mivel „szó nincs a lengyel néppel szemben elkövetett népirtásról”, sőt, a bűncselekmény kifejezést is felváltotta a „hatósági jogkör túllépése” terminus. A Katynban kivégzettek közül senkit nem ismertek el áldozatnak.

Magát az ügy lezárását is titkosították. A katyni ügyről készült 183 kötetből 117-et titkossá nyilvánítottak.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/04/29/katyni-iratok-a-vilaghalon/

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat