OROSZVILAG.HU


Különös népek Oroszországban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-04-30 09:49:14  |  
Gyóni Gábor

Különös népek Oroszországban

Virjálok, szovjetek, kelták és hobbitok

 Különös népek Oroszországban

 

2010 őszén kerül sor az újabb népszámlálásra Oroszországban, amely a ritkán lakott területeken már meg is kezdődött. A népszámlálás során képet kaphatunk majd többek között Oroszország etnikai arculatáról is. Már elkészült az a lista, amely az egyes etnoszokat veszi számba. Ezen minden eddiginél több, 1840 nép szerepel (lényegében az összes válasz, amelyet a megkérdezettek adtak 2002-ben, a legutóbbi népszámlálás idején). Ennek következtében egészen egzotikus és kicsiny „népek” is feltűnnek a népszámlálási listákon, mint például az „ak pasik”, „virjálok”, „zsapiaszik”,”izjatavaszik”, „jogotok” és mások. A nemzetiség rovatban ezentúl többek között a  „világpolgár” „külföldi”, „paraszt”, „kisebbségi” „szovjet”, „hohol” (az ukránok gúnyneve) „faraon”, „hellén” kategóriák is megtalálhatók lesznek.

Ez valószínűleg az egyes népek szétaprózódásához vezet majd. A finnugor komi nép esetében például  tízféle „nemzetiség” is megadható lesz, úgy mint: komi vojtyr, komi joz, komi mort, komi otir, komi-zürjén, komi-zjuzdinec, izsemi komi, komi-obdor, komi-permják, jázvini komi. De azok a komik, akik magukat az északi legendák „csúdjaként” kívánják meghatározni, ezt is megtehetik.

Történtek már ennél furcsább dolgok is, hiszen a 2002-es népszámlálás során voltak, akik szkítának, keltának, goblinnak, hobbitnak, tündének vallották magukat Oroszországban.

 

(perepis-2010.ru)

 

Cimkék: orosz népszámlálás 2010
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat