OROSZVILAG.HU


Putyin: Kijev tankokat küld a lakosság ellen

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2014-04-17 13:45:00  |  
Oroszvilag.hu

Putyin: Kijev tankokat küld a lakosság ellen

Az orosz elnök reméli, hogy nem kell bevetnie a hadsereget

 Putyin: Kijev tankokat küld a lakosság ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi lakossággal folytatott beszélgetése során a „következő nagyon komoly bűncselekménynek” nevezte, hogy az ukrán hatalom „tankokat és légierőt küld a polgári lakosság ellen.”

Putyin szerint az ukrajnai válságot széleskörű társadalmi dialógussal lehetne megoldani, melyben részt vennének a Kijev által őrizetben tartott „népi kormányzók” is. Orosz katonai egységek nincsenek Kelet-Ukrajnában, és Putyin reményét fejezte ki, hogy nem kell élnie az orosz törvényhozás felhatalmazásával, hogy csapatokat vonjon be Ukrajnába.

Putyin emlékeztetett, Kelet-Ukrajnában oroszajkú lakosság él, mely az elmúlt hónapokban erősödő ukrán nacionalizmussal szembesült.

Az új hatalom a dialógus helyett oligarcha-kormányzókat küldött ezekbe a régiókba, ami csak növelte a lakosság bizalmatlanságát. A népi kormányzókat letartóztatták, ugyanakkor az ukrán nacionalista fegyveres egységeket nem siettek leszerelni. Válaszul Kelet-Ukrajna lakossága is fegyverkezni kezdett.

A Krím kapcsán elismerte, hogy az ott tevékenykedő jelzés nélküli katonák orosz fegyveresek voltak. 

Ukrajnában februárban államcsíny történt - erősítette meg az orosz elnök korábbi álláspontját. Moszkva nem ismeri el a jelenlegi önjelölt ukrán hatalmat, sem a május 25-i elnökválasztást. 

Putyin elmondta, Moldovának és Ukrajnának fel kell oldani a Dnyeszter-menti Köztársaság blokádját, az ott élőknek pedig saját maguknak kell dönteniük sorsukról.

Putyin némiképp váratlan módon védelmébe vette a Dozsgy ellenzéki tévécsatornát, melyet számos szolgáltató lekapcsolt. A politikus szerint a Dozsgy érdekes csatorna, s fontosnak nevezte, hogy minden vélemény megszólalhasson. Ígéretet tett, hogy utánajár, voltak-e jogtalanságok a csatorna lekapcsolása során.

Az orosz elnök összesen 85 kérdésre válaszolt majd négy órán keresztül.  

 

 

 

(Vedomosztyi) 

 

Cimkék: Putyin, Kijev, tankok, Kelet-Ukrajna,
Országok: Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat