OROSZVILAG.HU


Egyház és szabadság 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2014-11-24 11:21:47  |  
Oroszvilag.hu

Egyház és szabadság 

Kirill pátriárka szembeszállna a "káros nyugati szabadsággal"

 Egyház és szabadság 

A napokban Moszkvában került sor a Nemzetközi Pravoszláv Ifjúsági Találkozóra. Borisz Falikov vallástörténész szerint a találkozó az 1970-es évek Komszomol gyűléseinek hangulatát idézte.

A találkozó legfontosabb eseménye Kirill pátriárka felszólalása volt. Az egyházfő arra szólította fel az ifjúságot, ne folytasson hedonista életmódot, szakítson a fogyasztói társadalom szokásaival. Ezzel szemben áll a helyesnek tekintett, „keresztet hordó” keresztény életforma. A pátriárka szerint az erkölcsösség az emberi boldogság alapja. A mai fiatalokban ez nincs meg, ezért van annyi boldogtalan házasság, válás.

Kirill pátriárka felhívta a figyelmet, milyen fontos a szegényekről és elesettekről való gondoskodás, az önkéntes munka, amivel az egyház maga mellé állíthatja a társadalmat.

Kirill pátriárka az információs társadalmat is bírálta, amely, úgymond, manipulálja az embereket. Szerinte a „szabadság” címszava alatt sok förtelmes dolgot adnak el, különösen az „internet csomagolásában”. Az egyháznak segítenie kell az eltévedt lelkeken.

A pátriárka egy kérdésre válaszolva elmondta, a nyugati protestáns és katolikus fiatalok az 1960-as és 1970-es években a liberálisok hatása alá kerültek, ennek következtében a nyugati egyházak hihetetlen módon liberalizálódtak. Ennek eredménye, hogy üresek a templomok, és homoszexuális házasságokat lehet kötni.

A nyugati egyházak „bűnbeesése” a fiatalság miatt következett be, az ifjúságot tehát meg kell menteni saját magától.

A pátriárka szerint fel kell venni a harcot a nyugati kultúra különböző megnyilvánulásai, mint a „sátánista rockzenekarok” ellen. Itt emlékeztetett a Pussy Riot zenekar tagjaira, akiket „időben és helyesen” büntettek meg. Az egyháznak nem szabad gyengeséget tanúsítania ezekben a kérdésekben.

A pátriárka arra szólította fel az ifjúságot, harcoljon hitéért és orosz identitásáért.

Vagyis a pátriárka a Nyugat által terjesztett káros szabadság ellen szólalt fel, ami ellen harcolnia kell az egyháznak. Falikov szerint azonban szabadság nélkül erkölcs sincsen.

Most viszont a szabadság a leggyanúsabb dolog. A szabadság elvetése zsákutcába vezet. „Az alkotó erő helyébe gyenge imitáció lép. Kereszténység helyett egy fásult zsarnoki ideológia. Hát ezért emlékeztet a pravoszláv ifjúság konferenciája a múlt idők komszomol üléseire.”

 

 

 

(gazeta.ru) 

 

Cimkék: Kirill pátriárka, Nyugat, Falikov, szabadság,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat