OROSZVILAG.HU


Ínséges idők az orosz tudományban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-05-16 23:22:21  |  
Vértes Judit

Ínséges idők az orosz tudományban

Az Orosz Tudományos Akadémia esete az Oktatási Minisztériummal

Szentpétervárott az Orosz Tudományos Akadémia közel 300 szakszervezeti tagja gyűlt össze, hogy hangot adjon elégedetlenségüknek. Az ország vezetése felé megfogalmazott legfőbb követelés nemes egyszerűséggel mindössze annyi, hogy állítsák vissza a krízis előtti költségvetést, máskülönben lehetetlenné válik a tudomány művelése. Felszólalásukban szóvá tettek, hogy le kell állítani a tudományos kutatások üzleti érdekeknek való alárendeltségét, de ami minden haladás kerékkötője: az maga Andrej Furszenko, az Oktatásügyi Minisztérium legfőbb embere. Az ő elbocsátásával, tartják a demonstrálók, nagymértékben javulna a mostani helyzet. A szakszervezeti tagok országos méretekben gondolkoznak: jövő héten Moszkvában szerveznek hasonló protestáló megmozdulásokat, ily módon az Orosz Tudományos Akadémia és a Minisztérium közötti messze nem súrlódásmentes viszony új, politikai szintre lépett. A konfliktus lényege, hogy a Minisztérium anyagi függőségben tartja az ország vezető akadémikusait, akik emiatt nem, vagy csak nehezen tudnak önálló kutatásokat végezni, ráadásul a gazdasági válságra való hivatkozással jelentős pénzösszegeket vontak el a különböző tőkeigényes tudományoktól. 2006-től az Akadémia fejét maga az államelnök nevezi ki, működési elvét pedig a mindenkori kormány hagyja jóvá. Ekkor jelentősen beszűkült az Akadémia mozgástere. Tulajdonképpen egy tanácsadói jogkörrel felruházott elitklub lett az Akadémiából. A komoly horderejű döntéseket egy nagy részben pártemberekből álló testület hozta meg. 2007-ben azonban mégis győzött az Akadémia: sikerült elérnie a függetlenségét, és az állami költségvetés elosztásakor egyenjogú partnerként léphetett fel.

A pétervári gyűlés az állami egyetem tőszomszédságában található Szaharov akadémikusról elnevezett téren zajlott. A tudósok arról beszéltek, hogy a „siralmas anyagi helyzet” hajtotta őket ki az utcára, de az elsődleges cél nem a fizetésemelés, hanem „az alapvető fontosságú tudományágak elzüllesztésének a megakadályozása”. „Le Furszenko miniszterrel”, „Furszenko a tudományok Csubajsza” transzparensekkel kevés helyet hagytak a találgatásnak arra nézvést, hol kell keresni probléma forrásvidékét. Egy másik plakát szerint: „Aki nem akarja támogatni a saját országa tudományát, az egy másik ország hadseregét fogja”.  

A szakszervezet elnöke, Tatyjana Roszljakova a Kommerszant lapnak elmondta: „A Minisztériumban azt hangoztatják, hogy olyan sok pénzzel támogatják az Akadémiát, hogy össze se tudják számolni. A valóság azonban az, hogy 2009-ben 15%-kal csökkentették a támogatást, idén pedig további 11%-zal kurtították meg a dotáció mértékét. Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy 3,5 milliárd rubeltől esett le az Akadémia. A szakszervezet szeretné elérni, hogy ez a pénz visszakerüljön az Akadémia kasszájába. Roszljakova sötét jövőképet fest, amennyiben követelésük nem teljesülnek: „A mostani finanszírozás mellett júliustól nem lesz miből fizetnünk a rezsiköltségeket.”

A másik fájdalmas pont az utánpótlás kérdése. A Minisztérium ugyan ígéretet tett, hogy a fiatal kutatók megsegítése érdekében 1000 státusszal bővíti az állományt, és biztosítja számukra a szállást, ez azonban mindmáig csak ígéret maradt. A Minisztérium azzal védekezik, hogy a lakáskérdés nem az ő kompetenciájába tartozik, a munkatársak létszámát pedig az Akadémia saját hatáskörben dönti el. Utóbbi 600 millió rubelt kért a Minisztériumtól. Ennyire lenne ugyanis szüksége az új munkatársak felvétele miatt. A Minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy nem foglalkozhatnak csak és kizárólag egy tudósszervezettel, más, kisebb, de feljövőben lévő fórumokat is támogatniuk kell.

„Kényelmes pozíció mindenben engem hibáztatni” – így Furszenko, aki nem hajlandó engedményeket tenni az Akadémiának, és inkább azt javasolta az elégedetlenkedőknek, hogy foglalkozzanak munkájuk és a hozzájuk tartozó szervezetek hatékonyságával.

 

Forrás: www.kommersant.ru

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat