OROSZVILAG.HU


Georgij Boos - Kalinyingrád ura 

  |  2010-05-22 05:18:59  |  
Kecskeméti Gábor

Georgij Boos - Kalinyingrád ura 

Szegény enklávé gazdag kormányzója 

Georgij Boos - Kalinyingrád ura 

Kalinyingrád – Boos a harmadik leggazdagabb kormányzó Oroszországban 

A kalinyingrádi enklávé gazdasági válságban van, ezzel szemben Georgij Boos orosz kormányzó az egyik leggazdagabb orosz hivatalnok, mivel tavaly hivatalosan 2.2 millió eurós jövedelemre tett szert. 

Ezzel az éves bevétellel Georgij Boos az orosz kormányzók kereseti listáján az előkelő harmadik helyet foglalja el. Nála csupán Krasznojarszk kormányzója, Lev Kuznyecov keres jobban, 3 millió euró bevallott jövedelemmel. A lista élén a tveri kormányzó, Dmitrij Zelenyin található 3.5 millió eurós jövedelemmel. Zelenyin egyébként ezzel a bevétellel kisebb mutatványt hajtott végre, hiszen jövedelmei harmadára csökkentek a válság előttinek, ám még így is leggazdagabb az orosz kormányzók között. A Norilszk Nikkel fémipari vállalat egykori alelnöke elsősorban tőke- és részvénybefektetésekkel tett szert vagyonára.

Élet az osztalékok után, avagy a jótékony kormányzó

Bevételeit Boos kormányzó is elsősorban az osztalékoknak köszönheti, mivel hivatalos illetménye évi 852.000 rubelt (körülbelül havi 1820 eurót) tesz ki. A kalinyingrádi körülmények között ez természetesen nem rossz kereset, de Boos a pénzre mellékes bevételei miatt nem is tart igényt, így rendre átutalja teljes kormányzói fizetését különböző gyermekotthonok javára. 

Azonban nem csak a kalinyingrádi régió szenved a gazdasági válságtól – a terület ipari termelése több, mint 10 százalékkal zuhant vissza, több helyi bank csődbe ment és a regionális légiközlekedési vállalatot, a KD Avia-t sem sikerült megmenteni – hanem Boos kormányzó is, mivel 2009 folyamán jó egymillió euróval csökkentek bevételei 2008-hoz képest.

Gondoskodás a jövőről

Nyilvánvaló, hogy a 2.2 millió euró jövedelemmel, két villával és több telekkel rendelkező családfő öt kiskorú leánygyermekének nem kell koplalnia. Már most biztosítva van a lányok hozománya. A kalinyingrádi kormányzó első komolyabb bevételét egy moszkvai lámpagyár tulajdonosaként könyvelhette el, amikor feltehetőleg Jurij Luzskov moszkvai főpolgármesterhez fűződő kapcsolatainak köszönhetően megbízást kapott a fővárosi közvilágítás fenntartására.

 

(www.kaliningrad.aktuell.ru)

Cimkék: Georgij Boos, Kalinyingrád, Jurij Luzskov, enklávé
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat