OROSZVILAG.HU


Orosz hadgyakorlat a Távol-Keleten

  |  2010-06-30 12:37:01  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz hadgyakorlat a Távol-Keleten

Kelet-2010

Orosz hadgyakorlat a Távol-Keleten

Az orosz vezérkar csak részleteket árult el az ország távol-keleti és szibériai részén kezdődött hadgyakorlatról, mely június 29-től július 8-ig tart, s erre az időtartamra megközelítőleg 20.000 orosz katonát mozgósítanak. Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnök tájékoztatása szerint a gyakorlaton a szárazföldi erők közül elsősorban légvédelmi és rakétás egységek fognak részt venni.

„Évek óta a legnagyobb operatív-stratégiai, Kelet-2010 nevet viselő hadgyakorlat egy konkrét ország ellen irányul” – jelentette ki Makarov, aki az egész manővert irányítja. Nincs tervbe véve nagy hatótávolságú rakéták használata, de a „programban szerepel rakétabázisok elleni lehetséges terrortámadások elhárítása.” A hadgyakorlat összesen 15 katonai gyakorló- és lőtéren zajlik, földön, vízen, levegőben, a szibériai és távol-keleti hadparancsnokságok területén. A technikai felszerelés mellett a „Jövő katonája” nevű harci öltözetet is tesztelni fogják, ezzel kíván az orosz hadsereg a világban elterjedt katonai ruházathoz és felszerelésekhez közeledni.

A hadgyakorlaton a 20.000 katona mellett 70 repülőgép, 30 hajó és körülbelül 2.500 egyéb, fegyveres és speciális technikával felszerelt egység vesz részt. Ennek keretén belül bevetnek orosz gyártmányú, pilóta nélküli, elsősorban felderítésre szánt robotrepülőgépeket, úgynevezett „dron”-okat.

(RIA Novosztyi)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat