OROSZVILAG.HU


Csecsenpogrom Krasznodarban? 

  |  2010-07-29 09:02:55  |  
Gyóni Gábor

Csecsenpogrom Krasznodarban? 

Botrány egy nyári táborban 

 Csecsenpogrom Krasznodarban? 

A dél-oroszországi Krasznodar megyében található „Don” nevű ifjúsági táborban súlyos konfliktus robbant ki az ott táborozó csecsen fiatalok és a tábor vezetősége között. A konfliktus immáron tovaterjedt a tábor kapuin túl és országos politikai skandallummá nőtte ki magát.

Történt, hogy vasárnap este csecsen fiatalok átmentek a tábor női részlegébe, ahol konfliktusba kerültek az egyik lánnyal. A megtámadott lány segítségére sietett a tábor vezetősége, s a csecsenek és a tábor vezetői között kirobbant verekedésnek csak a rendőri beavatkozás vetett véget. Szemtanúk szerint a csecsen fiatalok a verekedés közben széttéptek egy orosz zászlót, azt kiáltva, „Oroszország úgyis a miénk lesz!”

Az ügy kapcsán megszólalt a csecsen vezetés is: a hivatalos Groznij szerint a táborban „csecsenpogrom” történt, s Ramzan Kadirov csecsen elnök utasítására visszahívták mind a 400, táborban üdülő csecsen fiatalt, a csecsenföldi ombudsman, Nurdi Nuhazsijev pedig Dmitrij Medvegyev orosz elnökhöz fordul „a nemzetiségi jogok megsértés” miatt. Nuhazsijev a krasznodari vezetők felelősségre vonását követeli, véleménye szerint, ha folytatódnak a „jogsértések”, akkor veszélybe kerülhet a 2014-es Szocsiban rendezendő téli olimpia is.

Alekszandr Tkacsev krasznodari kormányzó szerint viszont szó sincs etnikai konfliktusról, egyszerűen csak huliganizmusról lehet beszélni az eset kapcsán.

A fejlemények mindenestre nehéz helyzetbe hozták az orosz vezetést, amelynek most állást kell foglalnia a csecsenek mellett vagy ellen.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat