OROSZVILAG.HU


Tűzvész Oroszországban

  |  2010-07-30 11:53:23  |  
Gyóni Gábor - Seszták Sándor

Tűzvész Oroszországban

Putyin is látogatást tett a katasztrófa sújtotta térségben

Tűzvész Oroszországban

Öt ember, köztük egy tűzoltó vesztette életét az elmúlt napok tűzvészeinek következtében a Voronyezs megyében, tudósít a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma regionális vezetésének sajtószolgálata. Voronyezs és Nyizsnyij Novgorod megyékben a tűz 800 házat semmisített meg. Erdőtüzek pusztítanak még Rjazany, Moszkva és egy sor másik oroszországi megyében is. A tűzkároknak eddig összesen hét ember esett áldozatául.

A példa nélküli hőségen és szárazságon túl, sok helyütt még erős szél is hozzájárul a tűz terjedéséhez.

Nyizsnyij Novgorod megyébe speciális tűzoltó repülőgép indult. A régióban a tűzoltási munkálatokat a helyszínre érkezett Szergej Sojgu, a Rendkívüli Helyzetek minisztere vezeti. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is látogatást tett a katasztrófa sújtotta megyébe, ahol helyi lakosokkal is találkozott. Az orosz kormányfő kijelentette: azoknak a regionális vezetőknek, akikre panasz érkezik a lakosság részéről a tűzvész kezelése kapcsán – távozniuk kell posztjukról.

Voronyezs mellett az erdőtűz csütörtökön ütött ki. Az erdőtűz itt először 3 hektárnyi területre terjedt ki. A tűz hamarosan lakóépületekre is átterjedt, mintegy száz ember sérült meg, közülük több mint húszat kórházba szállítottak. Több száz család maradt fedél nélkül.

A tűzben Voronyezs közelében három turistaház semmisült meg, három városi kórház betegeit és egy tucat városkörnyéki gyermektábort kellett evakuálni.

Közben a szél eloszlatta az égő tőzegből származó füstöt és égett szagot az orosz fővárosban, így kitisztult a levegő a megapoliszban.

A rendellenes hőség június közepe óta tart Moszkvában, a nyár folyamán a városban egy tucat hőmérsékletrekord dőlt meg. A levegő hőmérséklete napról napra folyamatosan közelít a +40°C-os érték felé.

 

(bbc.co.uk, Echo Moszkvi, government.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat