OROSZVILAG.HU


Olajvezeték Oroszországból Kínába

  |  2010-09-27 10:16:34  |  
Gyóni Gábor

Olajvezeték Oroszországból Kínába

Kína vonzóbb partner Európánál is Moszkva számára

Olajvezeték Oroszországból Kínába

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kínai látogatása egybeesett a két ország közötti közvetlen olajvezeték megépítésével. Az új vezeték, írja Jeremy Page a The Wall Street Journal hasábjain, azt demonstrálja, hogy Keletre helyeződik át a világgazdaság súlypontja.

 

A Kínai Népköztársaság vezetője, Hu Jintao és Dmitrij Medvegyev közösen vesznek részt az olajvezeték elkészülte alkalmából rendezett pekingi ünnepségen. Rövidesen tehát olajvezetéken is megindulhat az orosz fekete arany exportja Kínába, amely eddig csak lassan és drágán, tehervonatokon történt.  Az új olajvezetéknek köszönhetően a Kínába exportált orosz olaj mennyisége megfuplázódik. Az orosz-kínai együttműködési program alapján Kína napi 300 ezer barrel olajat fog kapni északi szomszédjától.

A gazdasági együttműködés elmélyítheti e két jelentős fejlődő gazdasággal rendelkező állam kapcsolatát.

Az új olajvezeték megnyitása kifejezi Oroszország szándékát, hogy a tradicionális európai piacokról (főként az elmúlt évek, az energiakérdést átpolitizáló konfliktusai után) Kína, és a gyorsan fejlődő Ázsia irányába nyisson, Peking pedig az orosz kapcsolattal saját energiaimportját igyekszik diverzifikálni (Kína főként Szaúd-Arábiából és Angolából vásárol olajat).

Az orosz-kínai olajipari együttműködés részeként várhatóan egy olajfinomító üzem is létesül Kínában 5 milliárd dollár értékben. Peking további 6 milliárd dollárt hitelt adott Oroszországnak, amiért az megnöveli az országba irányuló szénszállításokat.

Kína és Oroszország gazdasági kapcsolatai látványosan nőttek az elmúlt évtizedben, a 2000-es 5 milliárd dollárról 2008-ra 60 milliárd dollárra emelkedve. S bár ez a válság nyomán némileg csökkent, 2011-re ismét elérheti a 2008-as szintet, ráadásul a két ország közti kereskedelem 2011-tól jüan, illetve rubel alapú lesz.

S noha félelmek mindkét részről vannak a másik irányába, az oroszok tartanak a Szibériába irányuló kínai migrációtól, a kínaiak pedig félnek attól, hogy Moszkva akár az „energiafegyvert” is bevetheti ellenük, a két ország közti együttműködés immáron politikai szinten is egyre jelentősebb.

Kína és Oroszország fegyveres erői 2005-ben közös hadgyakorlatot tartottak, 2008-ban pedig pontot tettek a régóta húzódó határvitára. A két ország számos biztonságpolitikai kérdésben is közös platformon található, amit a Nyugatnak is tekintetbe kell vennie.

 

(online.wsj.com)

 

Cimkék: kínai-orosz kapcsolatok, orosz olajvezeték
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat