OROSZVILAG.HU


Orosz romboló Afrika partjainál

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-10-09 12:05:53  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz romboló Afrika partjainál

Fegyveres kíséret orosz kereskedelmi hajóknak

Az orosz „RFS Admiral Levcsenko” pénteken kezdte meg útját Afrika felé, mely során kilenc civil hajót kísér el, többek között a kalózoktól hemzsegő kelet-afrikai (szomáliai) partok mellett.

„Az „Admiral Levcsenko” négy orosz tulajdonú és további öt, orosz legénységgel ellátott hajó útját biztosítja Afrika szarvánál és a még veszélyesebb Ádeni-öbölben.” – tette közzé az Orosz Védelmi Minisztérium.

Orosz romboló Afrika partjainál

Az Északi Flotta „Admiral Levcsenko” rombolója egy Udaloj osztályú irányított rakéta-romboló, mely még július 3-án érkezett meg az Ádeni-öbölbe, hogy csatlakozzon a világ legnagyobb flottái által indított, nemzetközi kalózkodás elleni misszióhoz Szomália közelében. Az orosz haditengerészet ottani csoportja magában foglalja továbbá az Olekma tartályhajót és az orosz Fekete-tengeri Flotta SB-36-as vontatóhajóját.

Hadihajóival az orosz haditengerészet állandó jelenlétet tart fenn Afrika szarvánál, melyek rotációs alapon váltják egymást. Oroszország még 2008 októberében csatlakozott az afrikai kalózkodás ellen meghirdetett nemzetközi flottához, mely békefenntartóként van jelen a térségben.

A londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Iroda szerint 2010 első felében a kalóztámadások száma világszerte 34 százalékkal csökkent, elsősorban a Szomália partjainál szolgálatot teljesítő flotta munkájának eredményeként.

(RIA Novosti)

Cimkék: flotta, afrika,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat