OROSZVILAG.HU


Grúz-iráni vízummentesség 

  |  2011-01-23 01:36:33  |  
Mezei Bálint

Grúz-iráni vízummentesség 

Újranyitnák az iráni konzulátust Batumiban 

Grúz-iráni vízummentesség Grúz-iráni vízummentesség 

Grúzia és Irán január 26-től bevezetik a kölcsönös vízummentességet

A grúz állami hírügynökség jelentése szerint Teherán és Tbiliszi megállapodásának értelmében állampolgáraik január 26-tól beutazási engedély nélkül kelhetnek útra a másik államba. A vízummentesség 45 napos tartózkodásra vonatkozik. Hosszabb látogatások esetén továbbra is a külképviseletekhez kell fordulni a szükséges papírokért.

„A kidolgozandó törvény alapján minden 45 napot meghaladó tartózkodás, függetlenül annak céljától, csak a vonatkozó vízumok vagy engedélyek megszerzése mellett lehetséges” – adta hírül a grúz külügyminisztérium. A kormányrendelet minden határátkelőre illetve az országokon belüli ellenőrző pontokra is érvényes.

Grigol Vasadze grúz és (az azóta leváltott) Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter tavaly november 3-n írták alá a vízummentességet garantáló szándéknyilatkozatot. A megállapodás tényéről először a RIA Novosztyi adott tájékoztatást.

„A vízumkényszer eltörlése lehetővé teszi állampolgáraink számára a szabad utazást, melytől a jövőben a turizmus fellendülését és a gazdasági kapcsolatok erősödését várjuk” – közölte Mottaki a szerződések aláírását követő sajtókonferencián.

Mottaki felvetette a Batumi városában egykor működő iráni konzulátus újranyitását. Utóbbi 1883 és 1927 között állt fenn. „Örömmel látunk hozzá kapcsolataink elmélyítéséhez” – jegyezte meg a perzsa diplomata.

Irán és Grúzia közeledése érthetően nyugtalaníthatja az Egyesült Államokat. Nino Kalandadze külügyminiszter-helyettes sietett minden kétkedőt meggyőzni Tbiliszi Észak-atlanti elkötelezettsége felől. „Irán már senki számára sem lehet zavaró tényező. (…) Tbiliszi és Washington stratégiai szövetsége elsődleges, ezért egy harmadik féllel történő kapcsolatfelvétel előtt figyelembe vesszük partnereink, leginkább az Egyesült Államok elvárásait.”

(Georgia Times)

 

  

Cimkék: Grigol Vasadze, vízummentesség, Irán, Teherán, Tbiliszi, Mausehr Mottaki
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat