OROSZVILAG.HU


Párizsban az orosz elnök

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-03-02 13:03:14  |  
Gyóni Gábor - Kecskeméti Gábor

Párizsban az orosz elnök

A francia kapcsolat

Párizsban az orosz elnök

Medvegyev orosz és Sarkozy francia elnök kedden szimbolikus gesztusokkal és hangsúlyozottan szívélyes légkörben bizonyította a két ország közeledését. Mialatt a Notre-Dame katedrálisban és a Louvre-ban a két államfő megnyitotta a „Szent Oroszország” című kiállítást, mely a két nemzet kulturális nagyságát hivatott alátámasztani, a kétoldalú megbeszéléseken inkább a nagyhatalmi törekvésekről esett szó. Néhány dolog arra utal, hogy a két elnök politikai és gazdasági téren a kétoldalú kapcsolatok tartós elmélyítését szorgalmazza.

Olaszország után Franciaország is támogatja, hogy Oroszország és az EU között vízummentes rendszer létesüljön. Ezt Nicolas Sarkozy francia elnök jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek. A francia államfő ígéretet tett arra, az Unió többi tagállamát is igyekszik majd meggyőzni a vízummentes rezsim előnyeiről. Korábban az európai vezető politikusok közül Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök nyilatkozott a vízummentes rendszer bevezetésének előnyeiről európai-orosz viszonylatban, ám eddig a deklarációkon túl nem történt lényegi előremozdulás a kérdésben.

A másik, konkrétabb téma, ami szóba került a két elnök között, az a francia-orosz haditechnikai együttműködés. Oroszország ugyanis egy darab „Mistral” típusú helikopteranyahajót vásárolt Franciaországtól, s további négy helikopteranyahajó leszállításáról kezdtek tárgyalásokat. Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Párizs és Moszkva közötti bizalom jeleként értékelte az ezirányú együttműködést.

A „Mistral” helikopteranyahajók orosz vásárlása egyébként Ukrajnában, Grúziában és a balti államokban éles tiltakozásokat váltott ki. Mihail Szaakasvili grúz elnök szerint az oroszok ezen anyahajók segítségével bármely kisebb országot képesek lesznek néhány óra leforgása alatt elfoglalni. Lettország és Litvánia a „Mistral” vásárlások kapcsán követelte a múlt héten, hogy szigorítsák az EU országok fegyverexportját harmadik fél felé.

Párizs ugyanakkor gazdasági ügyletként igyekszik kezelni a „Mistralok” eladását, igaz, Sarkozy elnök tegnap azt is kijelentette, nem lehet azt mondani egyik nap, kérjük Oroszország támogatását Irán kérdésében, a másik nap pedig azt, hogy „Nem, nem bocsánat, mi nem bízunk meg magukban, ezért nem adjuk el a „Mistralokat” sem.”

Medvegyev a francia ügy mellett, legalábbis verbálisan, keményebb bánásmódot ígért Iránt illetően, mert ha a tárgyalások Irán atomterveit illetően nem vezetnek eredményre, akkor a lehetséges szankciókat is tekintetbe kell venni. Lényeges tudni, hogy Franciaország a békés célú nukleáris technológia bajnokának tekinti magát, mivel összesen huszonhárom működő és két építés alatt álló atomerőművel rendelkezik, így emiatt folyamatosan küzd az atomfegyverek széleskörű elterjedése ellen.

Az energetikai szektorban is előrelépés történt a francia-orosz együttműködést illetően: a francia Gaz de France Suez társaság csatlakozott a tervezett, a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat gázvezeték megépítéséhez

 

(kremlin.ru, gazeta.ru., Oroszország Hangja)

 

Cimkék: Mistral helikopteranyahajó
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat