OROSZVILAG.HU


Mélyülő kazah-kínai együttműködés

  |  2011-02-24 13:39:48  |  
Gyóni Gábor

Mélyülő kazah-kínai együttműködés

Kazah nyersanyag Kínába, kínai technológia Kazahsztánba

 Mélyülő kazah-kínai együttműködés

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök kínai látogatásán több milliárd dollár értékű üzleti megállapodást ütött nyélbe Asztana és Peking.

2010-ben a kazah-kínai kereskedelem volumene elérte a 20,4 milliárd dollárt, ami jóval több, mint a válság előtti időszakban volt. A felek ezúttal is elsősorban energetikai jellegű megállapodásokat kötöttek. Kínában a jövőben 19 atomreaktort építenek, s további 25 megvalósítását helyezték kilátásba. Kazahsztán, Nazabajev szerint a nukleáris fűtőelemek 40 %-át szállíthatja a jövőben Kínába, ami több milliárdos bevételt jelenthet az országnak. Ezt szolgálja a kazah atomenergiaügyi társaság, a Kazatomprom és kínai állami atomenergia ügynökség közti megállapodás, melynek értelmében Kazahsztán 55 ezer tonna uránt fog szállítani Kínába.

A CNPC kínai olaj- és gázipari társaság a Kazmunajgaz kazah társasággal írt alá szerződést, mely szerint közösen termelik ki az Aktyubinszk megyében található gázmezőket.

Infrastrukturális beruházások is megvalósulnak a két ország között, kínai részvétellel kerül sor az Asztana és Almati közti 1200 km hosszú új gyorsvasút létrehozására.

A felek politikai jellegű megállapodásokat is aláírtak, a terrorizmus, a szélsőségesség, a szeparatizmus ellen küzdelemről.

 

(ferghana.ru)

Cimkék: Kazahsztán, Kína
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat