OROSZVILAG.HU


Riadó a Kuril-szigeteken! 

  |  2011-03-12 01:02:44  |  
Mezei Bálint

Riadó a Kuril-szigeteken! 

Orosz szakemberek egy csoportja segíthet a Fukusima atomerőműnél 

Riadó a Kuril-szigeteken! Riadó a Kuril-szigeteken!  

Evakuálják a Kuril-szigetek lakosságát – a legjobb orosz reaktormérnökök indulnak Japánba

Több, mint tizenegyezer embert telepítettek ki a Tokió által vitatott státusú Kuril-szigetekről a Japánt sújtó, Richter-skála szerinti 8.9-es erősségű földrengést követően. A kényszerintézkedés hírét az Orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériumát vezető Szergej Sojgu jelentette be.

A rengések epicentruma a Japán-szigetek északi zónáját érintette, és egy szintén kiemelkedően erős, 7.1-es erősségű utórengés követte az első földmozgást. Hokkaidó szigete, a Japán-tenger illetve az Ohotszki-tenger térségében cunami-riadót rendeltek el. A japán felségvizekhez legközelebb fekvő Shikotan szigetén három méter magas hullámokat mértek, közvetlenül azután, hogy a zóna délnyugati részén megmozdult a föld. A Kamcsatka-félsziget vonzáskörzetében fekvő szigeteken ellenben „alig” két méter magasra csaptak fel a hullámok.

A vulkanikus eredetű Kuril-szigetek a világ egyik leginkább instabilabb szeletén fekszenek. A tegnapi utórengések szerencsére sokat veszítettek erejükből, így a Richter-skála szerinti 5-ös fokozatra csillapodva érték el az Orosz Föderáció keleti nyúlványát. A nemzetközi sajtót bejáró japánbeli pusztítás képeihez képest, a természet tombolása a Kuril-szigeteken „csak” kisebb károkat okozott, hála a sorsnak, hogy egyetlen ember sem veszítette életét a zónában. A Kreml által kiküldött szakértők szerint még egy újabb, immár kifulladó cunami érheti el a szigetek partjait, majd március 12-én visszavonják a teljes készültségi állapotot.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a természeti katasztrófa pillanatában éppen Hakásziában tartózkodott, az Államtanács kihelyezett ülésén vett részt. „Készen állunk, hogy mindenben segítsük szomszédunkat a földrengés okozta károk enyhítésében és a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezésében” – üzent Tokióba az államfő a délnyugat-szibériai régió központjából, Abakanból. 

Riadó a Kuril-szigeteken! Riadó a Kuril-szigeteken! 

Ezidáig legalább 190-en veszítették életüket a tragikus természeti csapásban, és az áldozatok száma folyamatosan nő. A japán Kyodo hírügynökség tájékoztatása szerint a következő egy hónapon belül több, 7-es erősségű földrengés várató a Japán-szigetek területén. A megdöbbentő információ tudományos alapját a Japán Nemzeti Meteorológiai Hivatal előrejelzése szolgáltatja. A mostani rengések keltette szökőár első frontja a legnagyobb sziget, Honshu két közigazgatásai övezetét, Miyagi és Iwate megyéket sújtotta. A védműveket áttörő óceán autókat és házakat ragadott el. Chiba városában egy olajfinomító és tározó a rengések hatására kigyulladt, a füstcsóva 30 méternél is magasabbra szállt fel.

A helyzet kétségkívül a Japán északkeleti területén épült Fukusima atomerőmű környékén a legdrámaibb. Naoto Kan miniszterelnök közlése értelmében a létesítmény 10 kilométeres körzetében mindenkit evakuálnak. A fukusimai létesítmény valójában két erőmű együttese, de a legfrissebb hírek szerint a másodikban is hűtési problémák jelentkeztek. A nemzetközi sajtó új Csernobiltól retteg, Kína pedig Moszkvához hasonlóan minden lehetséges módon és formában nyugati szomszédja segítségére siet. A posztszovjet államok közös emlékezetében még élénken élnek 1986. április 26-ának – először titkolt - rémképei. Meg nem erősített hírek szerint a világ közvetlen élvonalába, legszűkebb élmezőnyébe tartozó orosz atomenergiai szakemberek, reaktormérnökök egy különleges csoportja már útban is van Japán felé.

(RIA Novosztyi)       

Cimkék: Fukusima, földrengés, atomerőmű, Japán, Tokio, Moszkva, katasztrófa, Kuril-szigetek, Kamcsatka, Ohotszki-tenger
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat