OROSZVILAG.HU


Az EU választás elé állítja Ukrajnát? 

  |  2011-03-21 09:05:43  |  
Gyóni Gábor

Az EU választás elé állítja Ukrajnát? 

Brüsszel szerint a csernobili atomkatasztrófában legtöbbet szenvedett ország elnökének nincs helye az emlékrendezvényen 

 Az EU választás elé állítja Ukrajnát? 

 

Áprilisban lesz 25 éve, hogy felrobbant a csernobili atomerőmű, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozva. Az évforduló komoly aktuálpolitikai problémákat vetett fel Ukrajna számára, az EU ugyanis legmagasabb szinten nem fog részt venni az évfordulós rendezvényeken, ha azokon megjelenik a csernobili tragédia miatt legtöbbet szenvedett ország, Belarusz elnöke, Alekszandr Lukasenko is.

Sajtóinformációk szerint legalábbis José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ignorálja majd a csernobili emlékrendezvényen való részvételt Lukasenko felbukkanása esetén.

Barroso ezzel lényegében választás elé állította Ukrajnát, mégpedig nehéz és kellemetlen választás elé, hiszen a csernobili emlékrendezvényeket együtt szervezi Ukrajna (ahol maga az erőmű található) és Belarusz (amely a legtöbb kárt szenvedte el a katasztrófa következtében).

Az ukránok úgy próbáltak kitáncolni a nehéz helyzetből, hogy azt közölték, belorusz részről a kormányfő vesz majd részt az eseményeken, ám ezt az ukrajnai belorusz nagykövet cáfolta, kijelentve, Alekszandr Lukasenko érvényes meghívással rendelkezik.

A belorusz-ukrán kapcsolatok házatájáról származó hír az is, hogy az ukrán hatóságok elutasították a belorusz ellenzéki Igor Koktys politikai menedékjogra vonatkozó kérelmét.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Belarusz, Ukrajna, Csernobil, Alekszandr Lukasenko,
Országok: Belarusz Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat