OROSZVILAG.HU


Orosz segítség bin Laden likvidálásához 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-05-04 09:09:36  |  
Oroszvilag.hu

Orosz segítség bin Laden likvidálásához 

Moszkva szélsőségeseknek álcázott ügynököket küldött Afganisztánba 

 Orosz segítség bin Laden likvidálásához 

 

A Komszomolszkaja Pravda orosz lap információi szerint az orosz titkosszolgálatok is segítséget nyújtottak az amerikaiaknak Oszama bin Laden likvidálásához. Az együttműködés még 2001-ben kezdődött, a szeptemberi terrortámadás után, amikor amerikai szakértők az oroszok véleményét is meghallgatták arról, vajon szerintük Afganisztán mely területén rejtőzhet az Al-Kaida vezére.

Nem hivatalos információk szerint az orosz hírszerzés két csoportot képzett ki, akiket Afganisztánba küldtek hírszerzési céllal. A csoport tagjait oroszországi muszlimokból verbuválták, legendájuk szerint szökött kaukázusi szélsőségeseknek adták ki őket, akik először Közép-Ázsiába, majd Afganisztánba menekültek.

Ezek a „muszlim szélsőségesek”, valójában tehát az orosz hírszerzés ügynökei, az évek során beépültek az afganisztáni muszlim fegyveres szervezetekbe, s tőlük Moszkva folyamatosan információkat szerzett az afganisztáni helyzetre vonatkozóan, többek között arról is, hogy bin Laden Pakisztánban rejtőzködik.

Az amerikai és orosz szervek együttműködéséről még tavaly nyilatkozott Anatolij Szafonov, az orosz elnök által a terrorizmussal és nemzetközi bűnözés kérdésével megbízott szakértő. Szafonov akkor azt mondta, bin Laden kérdésében teljes egyetértés van az amerikaiak és az oroszok között, a terrorista megsemmisítése pedig „csak idő kérdése.”

 

 

 

Cimkék: Afganisztán, Oroszország, orosz titkosszolgálat
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat