OROSZVILAG.HU


Mit csinál a BP Azerbajdzsánban? 

  |  2011-06-07 13:56:23  |  
Kecskeméti Gábor

Mit csinál a BP Azerbajdzsánban? 

Az orosz üzlet után délen keresik a lehetőségeket 

 Mit csinál a BP Azerbajdzsánban? 

Azerbajdzsán legnagyobb olajmezőjének teljes (második fázisú) fejlesztése elérheti a 20-22 milliárd dollárt, nyilatkozta Sejmur Khalilov, a British Petrol azerbajdzsáni igazgatóhelyettese, aki a Sah-Deniz mező kitermelését irányítja.

A befektetés nem csupán a fúrótornyok és a fúrások árát fedezné, hanem a Szangacsal terminál fejlesztését, kompresszorállomások építését és új vezetékek lefektetését. Khalilov a beruházás fontosságával indokolta a szükséges befektetéseket nagyságát.

Pedig 25 milliárd dollárt már korábban befektetett a BP Azerbajdzsánban az Azeri-Csirag-Gunsali olajmezők kitermelésére, de ők finanszírozták a Szangacsal olajterminál megépítését, ami az első lépés volt a Sah-Deniz mező feltárásához. Ezen felül szintén a BP közreműködésével épül a Baku-Tbiliszi-Cejhan (azeri-grúz-török) olaj- és Baku-Tbiliszi-Erzurum (szintén azeri-grúz-török) gázvezeték is.

A tervek szerint a mező gáztermelése akár évi 25 milliárd köbméter is lehet, ami egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hiszen a legnagyobb azeri gázmező tartalékai egyes becslések szerint elérik a 1.2 billió köbmétert.

A Sah-Deniz gázmező feltárásáról és kitermeléséről szóló megállapodást még 1996-ban kötötték meg. A projektben részt vevő vállalatok tulajdoni hányada pedig a következő:

     Vállalat           Tulajdonrész (százalék)

British Petrol

25.5

Statoil

25.5

NICO

10

Total

10

Lukoil

10

TPAO

9

Socar

10

 

(azernews.az)

Cimkék: BP, Azerbajdzsán, Sah-Deniz
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat