OROSZVILAG.HU


Azerbajdzsán tőkeexport

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-07-13 12:26:39  |  
Kecskeméti Gábor

Azerbajdzsán tőkeexport

Terjeszkedés Törökországban

Azerbajdzsán tőkeexport

 

Azerbajdzsán állami energetikai vállalata, a Socar, tovább növelte érdekeltségét a török Turkas Energy-vel közös vállalatában, a JV-ben. A korábban 51 százalékos azeri részesedés 75 százalékra kúszott fel. Az eladó a szintén török Aksoy Holding volt, s a maradék 25 százalék teljes egészében a Turkas Energy tulajdona.

A JV az azeri kormány legnagyobb külföldi gazdasági érdekeltsége, mely vegyesvállalatot még 2006-ban alapították azért, hogy olajfinomítókba, a vegyipari szektorba fektessenek be és (azeri) földgázt értékesítsenek Törökországban. A tervek szerint egy 10 millió tonnás évi kapacitással rendelkező olajfinomítót építenek Törökországban, melyhez a megfelelő kikötői infrastruktúrát is ki kell alakítani. A befektetés értékét 5 milliárd dollárra taksálják. A finomító a legfőbb török vegyipari vállalatot, a Petkimet látná el nyersanyaggal. Az egészben ráadásul az a meghökkentő, hogy a Petkim szintén a Socar irányítása alatt áll. A többségi tulajdont az azeriek még 2007-ben szerezték meg, s azóta a Petkim a régió egyik legnagyobb vegyipari vállalatává vált.

A termékpalettát az üzemanyag, a kerozin és a nafta tenné ki, amit részben hazai felhasználásra, részben török exportra termelnének.


(azernews.az)

 

Cimkék: SOCAR,
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat