OROSZVILAG.HU


Azerbajdzsánban továbbra sincs válság

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-10-19 18:46:14  |  
Kecskeméti Gábor

Azerbajdzsánban továbbra sincs válság

Töretlen a fejlődés, köszönhetően a SOCAR-nak

Azerbajdzsánban továbbra sincs válságAzerbajdzsánban továbbra sincs válság

Az azeri bruttó hazai össztermék idén január és szeptember között átlépte a 44 milliárd US dollárt, ami 2010 hasonló időszakához képest fél százalékos javulás. Az olajipari szektort figyelmen kívül hagyva, 8.2 százalékkal nőtt a hazai össztermék a kaukázusi országban.

Közben az SOCAR azeri állami energiavállalat éppen az Izmirben (Törökország) építendő olajfinomítójának alapkőletételére készül. A beruházás értéke 5.5 milliárd US dollár, ami Törökországban az elmúlt évek legnagyobb külföldi befektetése, s ha elkészül, Törökország egyik legnagyobb finomítója lesz.  Figyelembe véve, hogy Törökország a világ 15. legnagyobb gazdasága, a törökök GDP növekedése idén elérheti a 8 százalékot, minden típusú befektetés igen jó haszonnal kecsegtet. Ráadásul Izmir tengerparti város, így az azeriek rövid időn belül érdekeltek lesznek a Mediterrán-térség dízel, kerozin és vegyipari piacán is.

Egy hete Grúziában pedig megnyitották 77. és 78. benzinkútjukat, így az azeriek gazdasági expanziója már az egész térségben kézzel fogható, kivéve természetesen Örményországot.

De a SOCAR otthon sem pihen: Bakutól 75 km-re a Kaszpi-tengeren próbafúrásokat végeznek 3000 méter mélységben az Umid-mezőn. A vállalat szakemberei szerint, akár 200 milliárd köbméter földgázra is bukkanhatnak.  

(news.az)

Cimkék: socar, törökország, olaj, gáz, export, finomító, izmir, gdp,
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat