OROSZVILAG.HU


Ukrajna csatlakozhat a Vámunióhoz

  |  2012-02-29 09:55:38  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna csatlakozhat a Vámunióhoz

Jelzés Brüsszelbe

Ukrajna csatlakozhat a Vámunióhoz

Ukrajna nem zárja ki, hogy a jövőben teljes jogú tagja legyen a belorusz-ukrán-orosz Vámuniónak, jelentette ki Andrej Kljujev, az ukrán Nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára Brüsszelben, az EU-ukrán konzultáción. Kljujev szerint Ukrajna továbbra is elkötelezett az európai integráció gondolata mellett, de ez nem jelenti azt, hogy ne bővíthetné kapcsolatait a FÁK térség államaival.
Tavaly decemberben az előzetes tervek ellenére, Brüsszel Timosenko-ügy miatti tiltakozása miatt nem került sor az EU – Ukrajna szabadkeresekedelmi övezet létrehozásáról szóló megállapodás aláírására, miközben Oroszország folyamatosan nyomást gyakorol Ukrajnára, hogy lépjen be a Vámunióba.
Kljujev kijelentése azt jelzi, amennyiben az EU végleg becsapja az ajtót Ukrajna orra előtt, ebben az esetben van más választás: az Oroszországgal (Belaruszzal, Kazahsztánnal) történő szoros integráció. Vlagyimir Zasztava ukrán politológus szerint Kijevnek nincs külpolitikai stratégiája, csak ad hoc cselekszik. Ukrajna célja, hogy mindkét oldalról, az EU-tól és Oroszországtól is a legtöbb kedvezményt csikarja ki. Másfelől az orosz nyomásgyakorlás csak erősödni fog, s hamarosan eljöhet az az idő, amikor Ukrajna orosz hitelekért lesz kénytelen kuncsorogni, ami, félő, magas politikai árat követel.
 
(ng.ru)
Cimkék: Ukrajna, EU, Vámunió
Országok: Belarusz Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat