OROSZVILAG.HU


Izraeli-orosz titkos katonai paktum?

  |  2012-03-01 09:50:53  |  
Oroszvilag.hu

Izraeli-orosz titkos katonai paktum?

Kölcsönösen elárulják egymás partnereit?

Izraeli-orosz titkos katonai paktum?

A WikiLeaks kiszivárogtató-leleplező portál legújabb, a Stratfor ügyeivel foglalkozó dossziéja szerint titkos katonai együttműködés létezik Izrael és Oroszország között, melynek lényege, hogy a két fél lényegében elárulja azokat az országokat, amelyek tőlük vesznek haditechnikai eszközöket. Konkrétan: Izrael kiszolgáltatta Oroszországnak az általa Grúziának eladott fegyverzet (robotrepülőgépek) kódjait, cserébe Oroszország is ezt tette Izrael számára az Iránnak eladott fegyverek (légvédelmi eszközök) esetében.
A dokumentum szerint nem sokkal a 2008-as grúz – (dél-oszét, abház) orosz háború kitörése előtt (!) Tel-Aviv bizalmas úton közölte Moszkvával a Grúziának eladott robotrepülőgépek elérési kódjait, s ezért cserébe Moszkva kiszolgáltatta Izraelnek az Irán által vásárolt orosz Tor-M1-es légvédelmi rendszer kulcsait.
A Stratfor egy „mexikói forrásból” értesült az állítólagos alkuról, hozzátéve, hogy a grúzok már 2008 júliusában rájöttek arra, hogy izraeli gyártmányú robotrepülőgépeik kódjai az oroszok birtokába kerültek. Ezt követően a grúzok kétségbeesetten próbáltak új robotrepülőgépeket beszerezni magas áron.
Az orosz védelmi rendszerek kódjainak feltörése/átadása tekintetében a színfalak mögött szoros együttműködés zajlik Törökország és Izrael között. Ankara is érdekelt ebben a kérdésben, nemcsak Irán, hanem Görögország miatt is, amely a 2000-es évek elején orosz Sz-300-as légvédelmi rendszereket szerzett be.
Kérdés, ha ez az információ igaznak bizonyul, ki lesz az, aki ezek után izraeli vagy orosz haditechnikát vásárol?
 
(regnum.ru)
Cimkék: Oroszország, Izrael, Grúzia, Irán, WikiLeaks, Statfor,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat