OROSZVILAG.HU


Tovább növekszik az azeri olaj és földgáz kivitel

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-05-13 19:45:10  |  
Kecskeméti Gábor

Tovább növekszik az azeri olaj és földgáz kivitel

Már türkmén olajat is exportálnak

Tovább növekszik az azeri olaj és földgáz kivitelTovább növekszik az azeri olaj és földgáz kivitel

Senki számára nem kérdés, hogy az 1.768 kilométeres, akár napi 1 millió hordó mennyiségű nyersolaj szállítására alkalmas Baku-Tbiliszi-Cejhan kőolajvezeték Azerbajdzsán számára gazdasági köldökzsinórt jelent a világpiachoz. Igaz ugyan, hogy Baku és a Fekete-tenger partján fekvő grúziai Supsa között is létezik egy kisebb vezeték, de ennek jelentősége elmarad Cejhan mögött. A török város ráadásul a Földközi-tenger észak-keleti partján fekszik, így onnan az európai vagy akár amerikai kikötők elérése sem jelent nehézséget. (A vezeték további érdekessége, hogy nyomvonala pontosan követi a törökországi kurd területek határát, de azon, érthető okokból nem halad át.)

A hat évvel ezelőtti megnyitás apropóján a BOTAŞ török állami olajvállalat nemrég érdekes adatot tett közé. A kőolajvezeték üzembe állítását követően 2006 májusában érkezett az első szállítmány a török kikötőbe. Az azóta eltelt hat évben 1.862 tankert töltöttek fel 1.437 milliárd hordónyi azeri olajjal. (Egy hordó olaj 158,987 liternek felel meg.)

Az olaj többsége az Azeri-Chirag-Guneshli olajmezőről származik, de a kőolajon kívül cseppfolyós formában már földgázt is szállítanak Törökországba. A földgáz a Shah Deniz földgázmezőről érkezik. 2010 júliusa óta pedig türkmén olajat is fogadnak a vezeték bakui végén. Jelenleg tárgyalások folynak arról, hogy Kazahsztán is ezen a vezetéken exportálná nyersolaja egy részét.

Az azeri nyersanyag export növekedése azonban a szomszédos Grúziában is szembeötlő: az azeri állami kőolaj vállalat (SOCAR) adatai szerint grúz leányvállalata, a SOCAR Energy Georgia 2012 első negyedévében 774.42 millió köbméter földgázt importált, ám ennek nagyobb részét – 601.9 millió köbmétert – „szociális” áron adták el Grúziának, s csupán 172.52 millió köbmétert kereskedelmi áron. (Feltételezhető, hogy a bakui vezetés ezzel a gesztussal kívánja megerősíteni a grúzok lojalitását.) Ezen kívül a grúzok 28.116 tonna benzint, 46.781 tonna dízel olajat, 6.973 tonna bitument és 1.807 tonna cseppfolyósított földgázt vásároltak.

(News.az)

 

 

Cimkék: tbiliszi, baku, cejhan, törökország, olaj, földgáz, hordó, kikötő, export, socar, botas,
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Türkmenisztán Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat