OROSZVILAG.HU


BASF-Gazprom részvénycsere

  |  2012-11-14 16:50:34  |  
Kecskeméti Gábor

BASF-Gazprom részvénycsere

Földgázkereskedelem helyett kitermelnének a németek

BASF-Gazprom részvénycsereBASF-Gazprom részvénycsere

Dr. Kurt Bock a BASF és Alekszej Miller a Gazprom vezérigazgatója ma írta alá azt a megállapodást, mely alapján azonos értékű részvénycserét fog végrehajtani a két vállalat. A BASF a világ legnagyobb vegyipari, a Gazprom pedig a világ legnagyobb gázipari vállalata. A megegyezés célja, hogy a BASF kilépjen a gázkereskedelmi és gáztárolási üzletágból, viszont tovább bővítse földgáz és olaj kitermelési kapacitásait.

A részvénycsere eredményeképpen a BASF által 100%-ban tulajdonolt Wintershall vállalat 25% plusz egy szavazatot kap a nyugat-szibériai Urengoj földgázmező IV. és V. blokkjában. Az orosz bányászati hatóságok által jóváhagyott fejlesztési terv szerint a két blokk teljes szénhidrogén tartaléka eléri a 274 milliárd köbméter földgázt és mellette 74 millió tonna kondenzátumot. Ez 2.4 milliárd hordó olajjal egyenértékű. A termelés beindítása után, 2016-tól évente 8 milliárd köbméter földgázt fognak kitermelni.

Ezért cserében a Gazprom megkapta a Wintershall-lel közösen üzemeltetett gázkereskedelmi és –tárolási üzletágat. Ez magában foglalja a Wingas, WIEH (Wintershall Erdgashandelshaus Berlin) és WIEE (Wintershall Erdgashandelshaus Zug) cégek részvényeinek 50%-át, beleértve a németországi Rehden Jemgum és ausztriai Haidach földgáztárolók részvényeit is. A Gazprom ezen felül részesedik a Wintershall Noordzee BV-ben, mely aktív földgáz- és kőolaj feltárást és kitermelést folytat az Északi-tenger déli területein (Hollandia, az Egyesült Királyság és Dánia felségvizein). A partnerség a két vállalat között a gázvezetékek kivitelezése, üzemeltetése tekintetében továbbra is változatlan.

”A részvénycsere összhangban áll azon stratégiánkkal, hogy földgáz és kőolaj kitermelésünket és ezek feltárását bővítsük – s mindezt organikus növekedéssel és célzott felvásárlásokkal. Ezzel a lépéssel tovább fejlesztjük 20 éves partnerségünket: a Gazprom aktívabb szereplő lesz a földgáz kereskedelmében és tárolásában, mi pedig közösen bővíthetjük a források kitermelését.” – mondta dr. Kurt Bock.

„A konstruktív együttműködés a Gazprom és a Wintershall között megengedi számunkra, hogy technikailag nehezebb és nagyobb bátorságot igénylő projektekbe fogjunk bele.” – tette hozzá Alekszej Miller.

(www.basf.com)


 

 

 

 

 

 

Cimkék: németország, wintershall, gáz, olaj, szibéria, miller, bock, basf, gazprom, részvény, tőzsde,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat