OROSZVILAG.HU


240 tonna készpénz Moszkvából

  |  2012-11-27 22:41:26  |  
Kecskeméti Gábor

240 tonna készpénz Moszkvából

Kémregénybe illő módon szállítanak pénzt Szíriába

240 tonna készpénz Moszkvából240 tonna készpénz Moszkvából

Amint arról az oroszvilag.hu hasábjain korábban beszámoltunk, a polgárháború óta Oroszországban nyomják a szíriai pénzt. Egy most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint július és szeptember között 240 tonna készpénzt szállítottak az arab országba.

A „ProPublica” újságíró szervezethez került dokumentum szerint IL-76-os szíriai katonai gép a fent említett időszakban nyolcszor repült Damaszkuszból Moszkvába, s mindannyiszor „30 tonna” készpénz volt megadva rakományként. Mivel a szír kormánynak komoly feszültsége támadta a török vezetéssel, így némi kerülővel, Irak, Irán és Azerbajdzsán légterén keresztül érték el az orosz fővárost. Erre azért volt szükség, mert török elfogó vadászgépek korábban szíriai repülőket kényszerítettek leszállásra. Az egyik ilyen gépen egy szétszerelt légvédelmi radart találtak.

A dokumentumokból azonban nem derül ki, hogy milyen valutát szállítottak (s valóban csak pénzt szállítottak-e), de nagy valószínűség szerint a szíriai központi bank megrendelt pénzéről van szó, amit az orosz állami pénzjegynyomda állított elő. A szír font nyomását az osztrák pénzverdétől vették át az oroszok, miután a Szíria elleni gazdasági szankciók miatt az nem tudta feladatát teljesíteni.

Egyes hírek szerint a szír vezetés ebből finanszírozza a hadsereget, más források szerint taktikai lépések miatt valutareformot terveznek.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

 

 

Cimkék: szíria, moszkva, rezsim, pénz, verde, nyomda, repülőgép, iljusin, törökország, irán, háború, hadsereg,
Országok: Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat