OROSZVILAG.HU


Lezuhant a lengyel elnök gépe

  |  2010-04-10 10:52:23  |  
Gyóni Gábor

Lezuhant a lengyel elnök gépe

Senki nem élte túl a szmolenszki katasztrófát

 Lezuhant a lengyel elnök gépe

 

Szmolenszk közelében lezuhant a lengyel kormány Tu-154-es típusú repülőgépe, amely Lech Kaczinsky elnököt is szállította. A fedélzeten 96 ember tartózkodott, a lengyel elnök mellett felesége és számos magasrangú kormányzati hivatalnok is (többek között a jegybank elnöke, a titkosszolgálatok vezetője, a külügyminiszter helyettese, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke, lényegében a lengyel hadsereg teljes vezetése).

Lech Kaczinsky Katynba ment volna, hogy az 1940-ben kivégzett lengyel tisztek emlékműve előtt tisztelegjen.

A repülőgép Szmolenszk közelében zuhant le egy erdős területen, miközben leszálláshoz készült az erős ködben. Szergej Antufjev szmolenszki kormányzó szerint senki nem élte túl a katasztrófát. A varsói Külügyminisztérium közleményt adott ki Kaczinsky haláláról. Előzetes adatok szerint a tragédiát a legénység hibája okozta.

A gép egy katonai repülőtéren landolt volna sűrű ködben Szmolenszknél. Bár az oroszok korábban azt javasolták, Moszkvában vagy Minszkben tegyék le a gépet, a lengyel küldöttség Szmolenszk mellett döntött. A tragédia közép-európai idő szerint reggel 8:50 perckor történt. 

Varsóban rendkívüli kormányülést hívtak össze.  

Konsztantyin Koszacsov, a Duma külügyi bizottságának vezetője úgy nyilatkozott, a baleset az Orosz Föderáció népei számára is tragédia. Dmitrij Medvegyev orosz elnök szintén részvétét fejezte ki a történtek miatt a lengyel Szejm marsalljával Bronislaw Komorowskyval - aki jelenleg Lengyelország ügyvezető elnöke - folytatott telefonbeszélgetése során. Az orosz elnök elmondta, a katasztrófa körülményeit a lengyel hatóságokkal együttműködve tárják fel. Medvegyev Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek is kifejezte együttérzését és bejelentette, Oroszországban április 12-én gyásznapot tartanak. 

A lengyel kormányfő egyébként Szmolenszkbe utazik a tragédia miatt, ahol a tervek szerint találkozik a szintén Szmolenszkba utazó Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel.

(Echo Moszkvi)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat