OROSZVILAG.HU


Egy bukott miniszter képviseli az EU-t Moszkvában

  |  2013-02-06 11:27:18  |  
Kecskeméti Gábor

Egy bukott miniszter képviseli az EU-t Moszkvában

Ennyire értékeli Brüsszel Oroszországot?

Egy bukott miniszter képviseli az EU-t MoszkvábanEgy bukott miniszter képviseli az EU-t MoszkvábanEgy bukott miniszter képviseli az EU-t Moszkvában

Az EU Bizottságának döntése értelmében a spanyol Fernando M. Valenzuelát a litván Vygaudas Usackas váltja az Unió „nagykövetségén” Moszkvában. Usackas mögött hosszú diplomáciai karrier áll: Litvánia nagykövete volt az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, továbbá 2008 és 2010 között a litván külügyi tárcát vezette.

A miniszteri széktől akkor kellett megválnia, amikor kiderült: a CIA titkos börtönöket tartott fenn az apró balti államban. Amikor a botrány kirobbant, Dalia Grybauskaitė elnökasszony megvonta tőle a bizalmat és lemondásra szólította fel. Usackas karrierje azonban nem tört derékba: az EU berkein belül folytatta diplomáciai tevékenységét. Korábban az EU nagykövete volt Afganisztánban, majd ezt követően nevezte ki Catherine Ashton az Oroszországi Föderációba.

„Örülök, hogy bejelenthetem Usackas úr kinevezését az EU delegáció élére Moszkvába. Ez egy kulcspozíció az európai külpolitikában. Vygaudas Usackas remek munkát végzett számunkra Afganisztánban és nagyon örülök együttműködésünknek új pozíciójában.” – nyilatkozta Ashton a kinevezést követően.

Mielőtt azonban ez hatályba lép, Moszkvának még jóvá kell hagynia a kinevezést. Ez sokak szerint azonban puszta formalitás.

(aktuell.ru)


 

 

 

Cimkék: eu, moszkva, delegált, nagykövetség, vygaudas usackas, cia, börtön, botrány, dalia grybauskaitė, catherine ashton, bizottság,
Országok: Litvánia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat