OROSZVILAG.HU


Carnajevék útja Csecsenföldtől Amerikáig

  |  2013-04-22 13:33:05  |  
Gyóni Gábor

Carnajevék útja Csecsenföldtől Amerikáig

2010 óta élhetett kettős életet Tamerlan

 Carnajevék útja Csecsenföldtől Amerikáig

 

Immáron egyre több információ lát napvilágot a bostoni terrortámadást elkövető Tamerlan és Dzsohar Carnajev családjának történetéről. A Stanradar.com internetes oldal ezek alapján rekonstruálta a család történetét Csecsenföldtől az Egyesült Államokig.

Carnajevék:

Az apa: Anzor Carnajev, csecsen nemzetiségű, 1966-ban született Tokmakban, Kirgizisztánban.

Az anya: Zubejdat Carnajeva, avar nemzetiségű, 1968-ban született, születési helye ismeretlen.

A gyerekek: Tamerlan és Dzsohar, a lányok: Bella és Amina

A Carnajev család a ’90-es évek elejéig Csecsenföldön élt. Tamerlan Carnajev 1986-ban született Csecsenföldön. 1987-ben született Bella, 1989-ben Amina. 1993-ban a Carnajev család Kirgizisztánba költözött, Tokmakba. A szomszédok, ismerősök rendes, jómódú családként ismerték Carnajevékat. A legkisebb gyerek, Dzsohar Carnajev már Kirgizisztánban született 1993-ban.

Tamerlan Tokmakban kezdett iskolába járni.

Carnajevék 1999-ben visszatértek Csecsenföldre. Még ebben az évben kitört a második csecsen háború, a család Dagesztánba, Mahacskalába költözik. Dzsohar Carnajev 2001-ben kezdi meg iskolai tanulmányait Mahacskalában.

2002-ben a Carnajev család – kirgiz útlevéllel - menekülstátuszt kap az Egyesült Államokban. 2003-ban a család tagjai Törökországba utaznak, ekkor is kirgiz útlevelet használva. Ugyanakkor Carnajevéknak az orosz állampolgárságuk is élő maradt. 2007-ben a család zöldkártyát kap, állandó letelepedési engedélyt az Egyesült Államokban.

Dzsohar Carnajev kitűnően tanult, mindemellett a Cambridge Ringe Latin School egyik kiváló sportolója. Tamerlan Carnajev mérnöknek készült és ökölvívással foglalkozott.

2009-ben a rendőrség letartóztatja Tamerlan Carnajevet, amiért megverte (félig olasz, félig portugál származású, az iszlámra áttért) barátnőjét, Catherine Russelt, akit később feleségül vett, s akitől Zaharija nevű lánya született.

2010-2011-ben Tamerlan elkezd mecsetbe járni, abbahagyja a dohányzást, nem fogyaszt többé alkoholt. Tamerlan kijelenti, hogy nincsenek amerikai barátai, nem érti az amerikaiakat.

2011-ben az orosz titkosszolgálat, az FSZB figyelmeztette az FBI-t, hogy Tamerlan Carnajev a radikális iszlám tanok követőjévé lett. 2011 februárban az FBI ellenőrizte Tamerlant, de semmi gyanúsat nem találtak nála. Tamerlan Carnejev gyakran váltogatta munkahelyeit, az utóbbi hónapokban nem dolgozott.

Dzsohar Carnajev a középiskola elvégzése után beiratkozott a dartmouthi egyetemre, jogásznak készült (más források szerint az orvosi karra járt). Tanulás mellett vízimentőként dolgozott.

Az apa, Anzor Carnajev autószerelőként akart elhelyezkedni, de mivel nem beszél rendesen angolul, nem sok sikert ért el.

2012-ben Anzor és Zubejdat visszaköltöztek Mahacskalába, a gyerekek Amerikában maradtak. 2012 közepén Anzor Tokmakba utazott egy ismerőse temetésére.

2012 év elején Tamerlan Carnajev szintén Oroszországba utazott, állítólag azért, hogy lejáró orosz útlevelét felújítsa. Megfordult Csecsenföldön, Dagesztánban, s csak fél év múlva tért vissza Amerikába.

2012 szeptemberében Dzsohar Carnajev megkapta az amerikai állampolgárságot.

Újabb sajtóhírek szerint Carnajevék neve egy 2011-ben elkövetett hármas gyilkosság kapcsán is felmerült. Annak a sportklubnak az egyik tagját, ahová Tamerlan Carnajev is járt, 2011 szeptemberében holtan találták a saját házában két másik ismerősével együtt. Mindhárom személynek elvágták a torkát. 

 

Cimkék: Carnajev család, Carbajevék, Dzsohar Carnajev, Tamerlan Carnajev, Csecsenföld, Dagesztán, Mahacskala
Országok: Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat