OROSZVILAG.HU


Obama és Putyin a világ urai

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-04-24 07:57:05  |  
Gyóni Gábor

Obama és Putyin a világ urai

Medvegyev kevésbé befolyásos a nyugati polgárok szerint

 Obama és Putyin a világ urai

 

A francia France 24 és a Radio France International nemzetközi, az Egyesült Államokban és Európában folytatott felmérése szerint a megkérdezettek több mint 80 %-a a világ legbefolyásosabb politikusának Barack Obama amerikai elnököt tartja (az amerikai elnök egyébként Nagy-Britanniában „szerepelt” a legrosszabbul, itt csak a megkérdezettek 74 %-a tartja őt a „világ urának”).

A második helyen az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin áll (63 %). Az ő „nagyságát” leginkább az olaszok értékelik (71 %), legkevésbé a britek (mindössze 35 %). Putyin mindenesetre minden európai politikust megelőzött. Putyin után nem sokkal lemaradva Angela Merkel német kancellár következik (62 %), majd Nicolas Sarkozy francia elnök (57 %) és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter (55 %).

Oroszország elnökének, Dmitrij Medvegyevnek a hatalmát meglepő módon „alulértékelték” a megkérdezettek: Medvegyev 42 %-os befolyási indexe mindössze a 10. helyre elegendő. Medvegyevet eszerint még XVI. Benedek pápa (7. hely), Hu Csin Tao kínai elnök (8. hely), és az ENSZ főtitkára, Pan Gi Mu is megelőzik (9. hely).

A kutatás során nemcsak a befolyásra, a népszerűségre is rákérdeztek. Eszerint a Nyugat kedvenc politikusa Barack Obama (77 %), mögötte nem sokkal lemaradva a Dalai láma (75 %), Hillary Clinton (62 %), és Angela Merkel következik (54 %), majd mögöttük jócskán lemaradva Nicolas Sarkozy (37 %).

 

https://www.eurazsia.hu/

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat