OROSZVILAG.HU


Freedom House: az orosz sajtó nem szabad

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-04-30 08:16:03  |  
Gyóni Gábor

Freedom House: az orosz sajtó nem szabad

Rosszabb a média helyzete Oroszországban, mint Közép-Ázsiában?

 Freedom House: az orosz sajtó nem szabad

A Freedom House 2009. évi jelentésében a sajtó helyzetéről szokás szerint a „nem szabad” kategóriába sorolta az orosz médiát, sőt, a Freedom House szerint az orosz sajtó állapota a világon legrosszabbak közé tartozik. A 195 országot számbavevő lajstromban Oroszország a 174. helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy a Freedom House szerint Oroszországban rosszabb a sajtó helyzete, mint például Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Tadzsikisztánban (168.).

A jelentés készítői szerint Oroszország Venezuelával és Kínával együtt azon országok közé tartozik, ahol rendszerszerűen támadják a szabad sajtó utolsó oázisait. A Freedom House szerint ezekben az országokban körmönfont cenzúrát alkalmaznak, miközben az internetes portálokat megtöltik „antidemokratikus és nacionalista” tartalmakkal.

A posztszovjet országok közül „szabadnak” minősítették Észtország (15.), Litvánia (24.), Lettország (43.) sajtóját. A „részben szabad” minősítést kapta Ukrajna (115.), Grúzia (128.) tömegtájékoztatása. A többi országot a „nem szabad” kategóriába sorolták, ide tartoznak:  Moldova (148.), Örményország (151.), Kirgizisztán (158.), Azerbajdzsán, Kazahsztán, Tadzsikisztán (168.), Oroszország (174.), Belarusz (188.), Üzbegisztán (189.), Türkmenisztán (193.).

A világon a legszabadabb sajtóval Izland rendelkezik, a legkevésbé szabad pedig Észak-Korea a Freedom House szerint. Magyarország a 33. helyen áll, sajtóját „szabadnak” minősítették. Érdekes, hogy Nyugat-Európán belül a „részben szabad” kategóriába sorolták az olasz és a szintén nyugat-európainak tekintett török sajtót.

 

(freedomhouse.org., gazeta.ru)

Cimkék: freedom house 2009
Országok: Észtország Lettország Litvánia Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat