OROSZVILAG.HU


Putyin és Obama telefonbeszélgetése

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-04-15 10:33:07  |  
Gyóni Gábor

Putyin és Obama telefonbeszélgetése

Mindkét elnök Ukrajna miatt aggódik, csak másként

 Putyin és Obama telefonbeszélgetése

Április 14-én telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök. A beszélgetés témája az ukrajnai helyzet volt.

Orosz álláspont szerint a Délkelet-Ukrajnában kialakult helyzet annak eredménye, hogy a kijevi hatalom nem veszi figyelembe az oroszajkú lakosság érdekeit. Putyin arra hívta fel Obamát, vesse be befolyását a vérengzés megakadályozása végett.

Obama aggodalmát fejezte ki az állítólagos orosz beavatkozás miatt Ukrajnában. Az amerikai elnök azt kérte Putyintól, hasson oda a kelet-ukrajnai szeparatistákra, hogy tegyék le a fegyvert és szabadítsák fel az általuk elfoglalt intézményeket. Obama szerint fontos lenne a kialakult feszültség oldásához, ha Oroszország visszavonná csapatait az ukrán határtól. Obama emlékeztette Putyint, hogy növekszik Oroszország gazdasági és politikai elszigeteltsége, és az ár is, amit Oroszországnak fizetnie kell ukrajnai cselekedetei miatt.

Putyin szerint csak spekuláció az orosz beavatkozás emlegetése Ukrajna kapcsán. Az orosz elnök szerint az ukrán vezetésnek az állampolgárok jogairól, az ország föderatív átalakításáról és semlegességéről kellene gondolkodnia.

 

 

 

(kremlin.ru, Vedomosztyi) 

Cimkék: Putyin, Obama, telefonbeszélgetés, Ukrajna
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat