OROSZVILAG.HU


A NATO új főtitkára és a KGB

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-10-08 15:42:13  |  
Gyóni Gábor

A NATO új főtitkára és a KGB

Miből lesz a cserebogár?

 A NATO új főtitkára és a KGB

Október 1-jétől lépett hivatalába a NATO új főtitkára, a norvég Jens Stoltenberg, volt miniszterelnök, aki beiktatása után rögtön harcias, Oroszországot bíráló nyilatkozatokkal vétette észre magát.

Az orosz ellenzéki The New Times hetilap október 6-án megjelent cikke szerint a NATO új főtitkárának az 1980-as években (nem teljesen tisztázott) viszonya lehetett a szovjet titkosszolgálatokkal, a KGB-vel és a GRU-val.

Jens Stoltenberg 1959. március 16-án született, szülei a norvég Munkáspárt ismert aktivistái, vezetői voltak. Anyja foglalkozását tekintve genetikus, apja, Thorvald Stoltenberg 1979-1981 között Norvégia védelmi minisztere, 1987-1989 és 1990-1993 között Norvégia külügyminisztere volt. Az 1980-as években Jens Stoltenberg egy baloldali ifjúsági szervezet vezetője volt, és ebben a minőségében tárgyalt néhányszor Borisz Kirillov oslói szovjet kulturális attaséval, aki amúgy a KGB tisztje is volt (Stoltenberg korábban a vietnámi háború elleni, Amerika-ellenes tüntetésekben is részt vett).

1984-ben Norvégiában lebukott a Szovjetunió számára kémtevékenységet folytató munkáspárti politikus, diplomata, Arne Treholt (ez volt Norvégia történetének legnagyobb kémbotránya). Treholt lebukása után a KGB és a GRU új ügynökhálózatot próbált kiépíteni Norvégiában. Borisz Kirillov feladata volt, hogy sokat ígérő jövő előtt álló személyekkel vegye fel a kapcsolatot tanulmányozás céljából. Az egyik ilyen személy, egy fiatal norvég politikus, aki hasznos információkkal szolgált a szovjetek számára, a „Sztyeklov” fedőnevet viselte a Moszkvába küldött jelentésekben.

A brit és a norvég titkosszolgálat is élénken érdeklődött afelől, ki lehet „Sztyeklov”. Egy Oslóban „tudósító” fedőállásban dolgozó kettősügynököt, Mihail Butkovot kértek meg arra, derítse ki, ki rejtőzhet a „Sztyeklov” név mögött. Butkovnak sikerült megtudnia, hogy „Sztyeklov” nem más, mint a volt védelmi miniszter fia, Jens Stoltenberg.

Ezt követően a norvég titkosszolgálat elbeszélgetett az ifjú Jens Stoltenberggel, aki szavát adta, hogy fogalma sem volt Kirillov KGB-s kapcsolatairól - írja a The New Times. 

 

 

(newtimes.ru)

 

 

Cimkék: Jens Stoltenberg, Norvégia, Munkáspárt, KGB, NATO, GRU, Borisz Kirillov, Sztyeklov,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat