OROSZVILAG.HU


Az illegális olajkonvojok miatt történt az incidens? 

  |  2015-11-24 17:52:24  |  
Oroszvilag.hu

Az illegális olajkonvojok miatt történt az incidens? 

Szakértők az orosz-török kapcsolatokról

 Az illegális olajkonvojok miatt történt az incidens? 

A gazeta.ru Törökország- és Közel-Kelet szakértőket kérdezett a mai súlyos incidensről, az orosz harci repülőgép törökök általi lelövéséről.

Theodore Karasik turkológus a washingtoni Gulf State Analitycs elemzője, Vlagyimir Avatkov a moszkvai Keletkutató Intézet igazgatója.

Karasik szerint Törökország nagyon veszélyes játékot űz, de mivel NATO-tag, ez erős védelmet ad neki. Úgy véli, Moszkva válaszlépése az lehet, hogy polgárait meggyőzi arról, ne üdüljenek Törökországban. Az orosz turisták elmaradása komoly csapást jelent majd a török gazdaságnak.

Az is válasz lehet, ha Oroszország elkezdi támogatni a törökországi kurdokat. Törökország a mai akcióval úgy tűnik, sikeresen blokkolta egy széles nemzetközi terrorizmusellenes koalíció létrejöttét, de ez akár vissza is üthet, és Ankara elszigetelt helyzetbe is kerülhet.

Avatkov elmondta, a legutóbbi G20 csúcson Putyin célzásokat tett arra, Törökországra utalva, tudja hogyan és hová kerül az Irakban és Szíriában kitermelt és illegálisan eladott olaj. Az orosz légierő ezt követően elkezdte bombázni azokat az olajszállító konvojokat, melyek a terroristák által megszállt területekről Törökország felé haladtak. Ez rendkívüli módon felbosszanthatta az illegális olajszállítmányokban érdekelt török elitet.

 

A mai incidens után természetesen szó sem lehet közös orosz-török gazdasági projektekről. 

Cimkék: Karasik, Törökország, Avatkov, orosz-török kapcsolatok
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat