OROSZVILAG.HU


Kap-e Ukrajna vízummentességet? 

  |  2015-12-14 21:12:07  |  
Tutusko Ágnes

Kap-e Ukrajna vízummentességet? 

A menekültválság nem kedvez Kijevnek

 Kap-e Ukrajna vízummentességet? 

A Grazi Oroszország és Kelet-Európai kutatások Intézetének (REES) tudományos munkatársa szerint továbbra is kétséges, hogy Ukrajna számára lehetségessé válik az EU-s vízumliberalizáció, még akkor is, ha az ukrán Legfelsőbb Tanács elfogadná az erre vonatkozó törvénycsomagot.

Benedikt Harzl a Grazi Oroszország és Kelet-Európai kutatások Intézetének (REES) tudományos munkatársa szerint az Európában kialakult migrációs válság hátráltatja a vízummentesség bevezetését Ukrajna számára.

Johannes Hahn az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosa utóbbi ukrajnai látogatása során kijelentette, hogy a vízummentesség érdekében Ukrajna „az utóbbi hónapokban sokat megtett. A legtöbb követelményt már teljesítettek, viszont ez (a folyamat-szerk.) hosszú távú lesz”.

Az osztrák szakértő szavai szerint, jelenleg „egyrészt, az ukrán kormánynak a kialakult politikailag és gazdaságilag teljesen nem szabványos helyzetben szükséges igen jelentős eredményeket felmutatni a saját népe szemében”.

„Másrészt, Európában a határok megnyitását illetően – mindenekelőtt a precedens nélküli kényszermigráció következtében – ugyancsak megváltoztak az alapvető vélemények. Ez nagyon megnehezíti annak az előrejelzését, hogy képes lesz-e Ukrajna egyáltalán vagy valamilyen mértékben profitálni az ilyen döntésből”, - tette hozzá a szakértő.

„Végeredményben, ez a döntés tisztán politikai jellegű: az EU alapszerződésének 77 cikkelye előírja, hogy mindezt az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak egy átlagos törvénykezési folyamat keretén belül kell megoldania”, - szögezte le Benedikt Harzl.

Ukrajna és EU között 2008-ban indult meg a vízumliberalizációról szóló párbeszéd, és 2010 novemberében az EU erre vonatkozó cselekvési tervet ajánlott Ukrajnának. Azóta az EB öt jelentést készített Kijev vízummentesség felé vezető útján elért sikereiről.

 

ria.ru

Cimkék: grazi Oroszország és Kelet-Európa kutatások intézete, REES, Ukrajna, EU, migránsválság, Kijev
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat