OROSZVILAG.HU


Az oroszok, a lettek és a COVID

  |  2021-12-14 11:50:57  |  
Nagy Anna Lúcia

Az oroszok, a lettek és a COVID

A világjárvány elleni védekezés újabb konfliktusforrásnak bizonyult a Baltikumban

A világjárvány elleni védekezés újabb konfliktusforrásnak bizonyult a baltikumi oroszok és a helyi államalkotó nemzetek képviselői között. Lettországban jobboldali politikusok az orosz lakosságot vádolják a járványhelyzet romlásáért. Ennek hátterében többek között az áll, hogy a helyi oroszok között különösen sokan vannak azok, akik nem akarják magukat beoltatni a COVID-19 ellen.

Az lettországi oroszok azután kerültek a sajtó figyelmének középpontjába, hogy október végén Jānis Iesalnieks, a jobboldali Nemzeti Blokk képviselője a szovjet korszakban bevándorolt „gyarmatosítókat" okolta a kórházak túlterheltsége és az októberben bevezetett egy hónapos lezárás miatt. Az ehhez hasonló kijelentések még jobban az oroszok ellen hangolják a letteket.

Egy háziorvos szerint a 60 év feletti, beoltatlan betegek többsége orosz, akik a Szputnyik vakcinát várták. A fő probléma az orvosok szerint, hogy az oroszajkú lakosok teljesen más információs térben élnek, mint a lettek, és kevésbé tájékozottak, vagy félreinformáltak betegség kapcsán.

Egy orosz újságírónő az oroszok szociális helyzetével magyarázza, hogy közöttük nagyobb a fertőzöttek aránya, mint a lettek között. Az oroszok szegényebbek, olyan munkájuk van, amit nem lehet otthonról végezni, gyakrabban használnak tömegközlekedést, mert ritkán van autójuk, és a városok sűrűn lakott részeiben élnek. Juris Rosenvalds politológus pedig úgy véli, az oroszok körében az oltással kapcsolatos szkepticizmus hátterében a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság áll. Szerinte a kormány nagyon keveset tett az orosz lakossággal való megfelelő kommunikáció érdekében.

https://iz.ru/1243497/aleksei-kotov/nashli-krainikh-vlasti-latvii-obvinili-russkoiazychnykh-v-rasprostranenii-koronavirusa

https://lenta.ru/news/2021/11/02/guilty/

https://vz.ru/world/2021/11/9/1128284.html

 

Cimkék:
Országok:
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat