OROSZVILAG.HU


Újraindították a Königsberg Expresszt

  |  2010-06-15 17:42:27  |  
Kecskeméti Gábor

Újraindították a Königsberg Expresszt

Közvetlen vasúti összeköttetés Kalinyingrád és Berlin között

A télen felfüggesztett közvetlen járatot nyár elején újraindította a német vasútvállalat. Kalinyingrád 600 kilométerre fekszik a német fővárostól, de még így is fele akkora távolságra, mint Moszkvától, így nem csoda, hogy az orosz enklávé évek óta erőteljes orientációt mutat a szomszédos államok irányába turisztikai és közlekedési szempontból is.

Újraindították a Königsberg Expresszt

A légi és vasúti kapcsolatok megszakadása 2009-ben

Tavaly a kalinyingrádiak európai közlekedési integrációja nagy kárt szenvedett, hiszen a KD Avia légitársaság, mely több németországi nagyvárost kötött össze az egykori Königsberggel, csődbe jutott. Ha korábban valaki Berlinből Hamburgból, Hannoverből, Düsseldorfból vagy Münchenből kívánt nyaralási céllal eljutni a Kurföldi földnyelvre, ezt könnyedén és gyorsan tehette meg. Ezek után a vasúti összeköttetés is megszakadt a két város között, tároló-vágányra állították a Königsberg Expresszt, mivel a lengyelek törölték a Berlin-Varsó éjszakai vonatot.


Szerencsére ez a közlekedési izoláció már a múlté: május vége óta vonattal ismét el lehet jutni a lengyelországi Gdyniaból Kalinyingrádba. Aki Berlinből érkezik, annak sem kell az átszállással bajlódnia, hiszen a szerelvény egyik vagonját közvetlenül Berlinig továbbítják. Az út 15 órán keresztül tart (a szerelvény moszkvai idő szerint 18:23-kor indul az orosz városból és másnap berlini idő szerint 07:33-ra érkezik meg a német fővárosba), az utazás körülményei kényelmesnek mondhatóak mind a 30 utas számára. A visszaút Kalinyingrádba sajnos körülményesebb: a Berlinből 21:19-kor induló vonat csak másnap 16:35-kor éri el Kalinyingrádot.


A Königsberg-Expressz hivatalosan 1993 óta létezik kisebb-nagyobb megszakításokkal. Orosz adatok szerint évente 10-11.000 utas veszi igénybe az expresszt. A idei vasúti kapcsolat mindenesetre a nyári vasúti menetrend végéig (október 3.) tart. Hogy a továbbiakban lesz-e kapcsolat a két város között, még nem ismert, de a német és az orosz gazdaság és a két ország vasúttársaságainak fokozódó együttműködése láttán nem kizárható.


(ab/.rufo/Moskau)

Cimkék: vasút, kalinyningrád,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat