OROSZVILAG.HU


Orosz segítséggel az afgán drog ellen 

  |  2010-06-28 14:48:30  |  
Mezei Bálint

Orosz segítséggel az afgán drog ellen 

Pino Arlacchi Moszkva és az EU összefogását sürgeti 

Orosz segítséggel az afgán drog ellen Orosz segítséggel az afgán drog ellen  

Új stratégia kell az afgán drog ellen

Az Afganisztánból kiáramló drogkészítmények ellen alkalmazott nemzetközi stratégiákat teljesen át kell gondolni, míg az újonnan felállított akciótervben Oroszország és az Európai Unió kulcsszerepet kapna – állítja az Európa Parlament olasz tagja. Pino Arlacchi a szervezett bűnözés és a kábítószer-terjesztés elleni harc egyik világszerte ismert és elismert szakértője június 9-10-én, szerdán és csütörtökön Moszkvában, egy, a témában tartott konferencián szólalt fel.

„Komoly reformokra van szükség. Felfedeztem, hogy a célra elkülönített pénzek jelentős része sosem jut el a címzettekhez, valahol eltűnik a rendszerben. Valójában a kiutalt pénzalapok mindössze 20 százaléka éri el Afganisztánt, és válik a drogmaffia elleni harc részévé, támaszává. (…) A teljes rendszert meg kell változtatni. Ennek érdekében az Egyesült Államoknak meg kell szakítania együttműködését a különböző magánvállalkozásokkal, bérelt fejvadászokkal. A jelenlegi állás szerint a Washingtonban, a drogmentes Afganisztánért átcsoportosított dollármilliók 70 százaléka nemzetközi cégek, vállalatok zsebébe vándorol, akik nem is mindig végzik el a rájuk bízott feladatot. Az alkalmazott módszer hihetetlen mértékben megnöveli a költségeket, ugyanakkor csökkenti a munka hatékonyságát, elaprózza a feladatokat, de a felelősséget is. Ráadásul az utóbbi évek nem egy szomorú példát szolgáltattak a legalapvetőbb emberi jogokkal történő visszaélésre, holott utóbbiak védelme pont a koalíció kötelessége lenne” – fejtette ki Arlacchi, aki hosszú ideig az ENSZ legmagasabb rangú kábítószer és szervezett bűnözés elleni biztosaként tevékenykedett. Az olasz szakember nem felejtette el kiemelni, hogy az afgán drog – főleg heroin - kirajzása elsősorban az Orosz Föderációt és az Európai Uniót érinti.

„Pontosan ezért kell országainknak összefogniuk, és közösen fellépniük az óriási méreteket öltő afganisztáni ópium-mák termesztés ellen. Mindez önmagában mégsem lenne elegendő. Az összehangolt razzia és az ópium-mák ültetvények felszámolásán túl más perspektívákat kell nyitnunk a helyi lakosság számára. Reális életlehetőségeket, valós egzisztenciákat, modelleket kell ajánlanunk mostani bevételi forrásaik, munkájuk helyett” – javasolta Arlacchi, teljes egyetértésben a moszkvai vezetés kábítószer-ellenes munkacsoportját igazgató kollégájával, Viktor Ivanovval.

Oroszország álláspontja az afgán származású narkotikumok elleni követendő stratégiát tekintve mindig is markánsan eltért az amerikai felfogástól. A problémagóc megoldását érintő vita 2001-ben, a tálib hatalom megdöntése után mérgesedett el Moszkva és Washington között. „Az Orosz Föderáció nem csupán a nemzeteken átívelő párbeszéd és az  azt garantáló erőegyensúly pillére, de reális befolyással rendelkezik, hogy karöltve az Egyesült Államokkal és az EU-val, döntően formálja, alakítsa Afganisztán belpolitikáját illetve jövőjét. Ezekről a közös vállalásokról szólva egy, immár tíz éve megvalósításra váró akciótervről beszélek, mely nem sokkal az amerikai támadás előtt a Biztonsági Tanács asztalára került, de a 2001-es invázió végleg elsöpörte” – állította Arlacchi, majd nem sokkal később hozzátette: „A konfliktus feloldását célzó témában pozitív tapasztalatokat, reménykeltő visszacsatolásokat szereztünk. Az évtized elején közel álltunk ahhoz, hogy egy egységes ENSZ-program zászlaja alatt tegyünk az afganisztáni drogtermelés izolálása, valamint felszámolása érdekében. Ezt törte derékba az ország katonai megszállása, mely csak rontott a helyzeten. Mégis, az elhangzottak ellenére állítom, hogy a drogmentes Afganisztán nem álom, hanem realitás.”

Giuseppe „Pino” Arlacchi (1951, Gioia Tauro, Calabria) szenátor, a Partito Democratico della Sinistra, balközép, szocdem politikusa, egyetemi tanár (szociológia, Università di Sassari, Szardínia). Az Italia dei Valori pártszövetség színeiben szerzett uniós képviselői mandátumot. Körzete a hagyományosan baloldali Toszkána.

A kilencvenes évek elején, a Tiszta Kezek mozgalma idején a maffiaellenes vizsgálóbizottság elnöke (DIA, Direzione Investigativa Antimafia). A meggyilkolt ügyészről, Giovanni Falconéról elnevezett alapítvány tiszteletbeli elnöke. 1994 és 1996 között alsóházi képviselő, majd 1996-től 1997-ig a szenátus tagja.   

(RIA Novosztyi, Róma)         

Cimkék: Pino Arlacchi, drogmaffia, kábítószer, Afganisztán, ENSZ, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat