OROSZVILAG.HU


Oroszország 2011-ben csatlakozhat a WTO-hoz  

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-29 18:24:00  |  
Mezei Bálint

Oroszország 2011-ben csatlakozhat a WTO-hoz  

Moszkva 16 éve toporog a Kereskedelmi Világszervezet kapujában 

Oroszország 2011-ben csatlakozhat a WTO-hoz  Oroszország 2011-ben csatlakozhat a WTO-hoz   

Oroszország 2011 tavaszára a WTO tagjává válhat – közölte Medvegyev tanácsadója

Az Orosz Föderáció 2011 tavasza után csatlakozhat a Kereskedelmi Világszervezethez, amennyiben az Egyesült Államok elfogadja Moszkva felvételi kérelmét, melyet idén szeptemberben nyújt be a jelenleg 153 országot tömörítő stratégiai szövetséghez.

„Technikai értelemben lehetetlen, hogy még az idei évben csatlakozzunk a WTO-hoz, ugyanakkor a belépés jövő tavaszra realitássá válhat. Nemzetközi szakemberek, elemzők szerint utóbbi időpont valós alternatíva” – állította Arkagyij Dvorkovics, az orosz államfő gazdasági asszisztense.

Barack Obama amerikai elnök 2010. június 24-én, csütörtökön megerősítette, hogy hazája támogatja Oroszország felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe, mely ezzel a döntéssel magába olvasztja a hatalmas posztszovjet piac döntő hányadát. „Ismét biztosítom országunk erős elkötelezettségét Moszkva WTO-tagsága iránt” – mondta a Fehér Ház ura Washingtonban, Medvegyevvel való találkozója és megbeszélése után.

A Kreml immár 16 éve próbálkozik a WTO-ba történő belépéssel, az atlanti ellenlobbi minden negatív következménye dacára. A jelen állapotokat tekintve a globális gazdasági erőtér egyetlen komoly piacaként, Oroszország még kívül áll a szervezet keretein. Ugyanakkor maga Medvegyev is elismerte, hogy a föderáció határain belül a szellemi tulajdonjog védelme gyakran csorbát szenved, ellenben ígéretet tett a probléma hathatós kormányzati kezelésére. Az Európai Unió és az Egyesült Államok leginkább a hamisítási ügyek állandóan magas száma miatt kifogásolta az orosz csatlakozási kérelem elfogadását ahhoz a szervezethez, melynek többek között a Kínai Népköztársaság is teljes jogú tagja. Moszkva, mondvacsinált indokokkal való kikosarazását - éppen a fentiek értelmében – a releváns nemzetközi hangok, szakértői vélemények többsége a szovjet múlt (részben a KGST) büntetéseként értelmezte.

2009 júniusában Oroszország, Belarusz és Kazahsztán létrehozandó vámunióként kívánt csatlakozni a Kereskedelmi Világszervezethez. Négy hónappal később felülbírálták saját, korábbi álláspontjukat és az egyéni tagfelvétel kérelmezték, de összehangolt, közös szempontrendszer alapján.

Oroszország 2011-ben csatlakozhat a WTO-hoz  Oroszország 2011-ben csatlakozhat a WTO-hoz  

(RIA Novosztyi)         

 

Cimkék: WTO, Oroszország, csatlakozás, szerzői jogok, Medvegyev, Arkagyij Dvorkovics, 2011, Belarusz, Kazahsztán, vámunió, Obama
Országok: Belarusz Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat