OROSZVILAG.HU


Újabb részletek a kémbotrányról

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-30 10:54:09  |  
Gyóni Gábor

Újabb részletek a kémbotrányról

Újságírók, szexi üzletasszony a "beszervezettek" között

Újabb részletek a kémbotrányról

Tegnap összesen 10 embert tartóztattak le az Egyesült Államokban, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszország számára folytattak kémtevékenységet.

A New-Yorkban letartóztatott Juan Lazardo és Viicky Pelaez fia azt nyilatkozta, szülei nem bűnösek, mivel eddig még soha nem voltak Oroszországban. Pelaez Peruban élő rokonai szerint viszont azért tartóztatták le az újságírót, mert az az El Diario című spanyol nyelvű lapban rendszeresen kritizálta a kormány tevékenységét. Pelaez szülei szerint lányukat újságírói tevékenysége miatt vették őrizetbe.

Amerikai sajtóértesülések szerint Barack Obama elnök már Dmitrij Medvegyev orosz államfő látogatása előtt tudott a készülő operációról.

Egy másik letartóztatott "orosz kém" a rendkívül attraktív külsejű 28 éves Anna Chapman üzletasszony, a domdot.ru ingatlankereső portál alapítója. A CBS információi szerint Chapmant június 27-én este tartóztatták le, miután egy FBI ügynökként bemutatkozó személy arra kérte, adjon át valakinek egy hamis útlevelet. Chapman viszont ehelyett a rendőrségre ment, ahol letartóztatták. A vád szerint Chapman indormációkat gyűjtött az Egyesült Államok területén, amiket egy orosz titkosügynöknek adott át.

Anna Chapman a moszkvai Népek Barátsága egyetemen végzett 2005-ben.

Újabb részletek a kémbotrányról

Egy másik letartóztatott, a 27 éves Mihail Szemenko, aki "mélyfedésben" végezte hírszerzői tevékenységét, az Amúri Egyetemen végzett Blagovescsenszkben. Az Odnoklassznyiki közösségi szájton elhelyezett fotói alapján Szemenko sokat utazott az USA területén, látható Miamiban, Washingtonban, New-Yorkban, a mexikói határon, különböző barátnők társaságában. Amerikai médiaértesülések szerint az ügynökökkel való találkozás során a "Ne haragudjon, nem találkoztunk Kaliforniában a múlt nyáron?" vagy a "Nem találkoztunk Pekingben 2004-ben?" kódkérdéseket használták.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium 55 oldalas vádiratban részletezte a mélyfedésben dolgozó ügynökök tevékenységét. Az ügynökök teljesen hétköznapi emberként éltek, akiket évekkel ezelőtt küldtek az USA-ba, hogy "amerikanizálódjanak", alapítsanak családot, nap mint nap munkába menjenek, mint a mindennapi emberek. Az ügynökök az USA különböző államaiban tevékenykedtek, speciális titkosszolgálati kommunikációs eszközökön tartották a kapcsolatot egymással (hálózatot építhettek), és parkokban, kávézókban találkoztak orosz tartótisztjeikkel. Az oroszok alapos munkát végeztek: oktatásban részesítették, hamis dokumentumokkal és megfelelő technikai felszerelésekkel látták el őket, "legendákat" alkottak számukra, autókat vásároltak, bankszámlákat nyitottak nekik. Az FBI már régóta figyelte a feltételezett orosz kémeket, titkos házkutatást tartott náluk, lehallgatta telefonbeszélgetéseiket.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/06/30/ujabb-reszletek-a-kembotranyrol/

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat