OROSZVILAG.HU


Kaczynski nem fogadta el Putyin részvétét

  |  2010-07-15 11:32:14  |  
Gyóni Gábor

Kaczynski nem fogadta el Putyin részvétét

Jaroslaw Kaczynski interjúja a Gazeta Polskában

 Kaczynski nem fogadta el Putyin részvétét

 

Jaroslaw Kaczynski, az áprilisban Szmolenszkben repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynksi ikertestvére a lengyel Gazeta Polska c. lapnak adott interjújában a tragikus balesteről nyilatkozott, elmondva, hogy nem fogadta el Donald Tusk lengyel és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökök részvétnyilvánításait.

 

Mint Kaczynski elmondta, az egész ügy azzal kezdődött, hogy az oroszok nem akarták meghívni Lech Kaczynskit a Katynban tartandó emlékünnepségre, csak Donald Tusk miniszterelnököt, aki elfogadva a meghívást „nyíltan az oroszok oldalán játszott.”

Végül arról született döntés, hogy a lengyel elnök és miniszterelnök külön utaznak Katynba, Tusk azért, hogy Putyinnal találkozzon. Mint Kaczynski elmondta, Lengyelországban az elnöknek nincs külön repülőgépe, Lech Kaczynski a kormány által rendelkezésére bocsátott gépen ment Katynba, ráadásul a gép személyzete nem is mindig engedelmeskedett az elnöki parancsnak. Így volt ez 2008 augusztusában is, „amikor az orosz csapatok megtámadták Grúziát”, s Lech Kaczynski Tbiliszibe utazott. Akkor Donald Tusk – állítja Kaczynski – nem akarta odaadani az elnöknek a kormányzati gépet, csak azt követően, hogy George W. Bush akkori amerikai elnök telefonon támogatásáról biztosította a lengyel elnök Grúziával szolidáris akcióját...

Kaczynski elmondta, fivérét utoljára pénteken este látta a kórházban, anyjuk betegágyánál, s szombat reggel borotválkozás közben értesült a balesetről. Radoslaw Sikorski miniszter közölte, hogy balesetet szenvedett az elnököt szállító gép, mire Jaroslaw Kaczynski csak annyit mondott, hogy „Ez az önök bűnös politikájának következménye, nem vettek új repülőgépeket.” Negyed óra múlva Sikorski ismét telefonált, azt közölve, hogy a pilóta hibázott.

Kaczynksi szerint Donald Tusk miniszterelnök csak azt követően határozta el, hogy a szerencsétlenség színhelyére látogat, miután ő is bejelentette látogatási tervét. Kaczynksi szerint szándékosan lassították útjukat Szmolenszk felé, hogy Donald Tusk hamarabb érhessen a tragédia színhelyére, mint ő.

Jaroslaw Kaczynski elmondta, hogy nem fogadta el Donald Tusk és Vlagyimir Putyin részvétnyilvánítását, mert „nem világos, milyen szerepet játszott Tusk és Putyin ebben a katasztrófában”, és nem úgy viszonyultak Lech Kaczynskihoz, mint az illett volna.

 

(Prawde o Smolensku musi uslyszecz Polska i saly swiat, media.wp.pl)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat