OROSZVILAG.HU


Új amerikai támaszpont Kirgizisztánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-08-09 09:13:44  |  
Gyóni Gábor

Új amerikai támaszpont Kirgizisztánban

Washington nem szalasztja el a lehetőséget

 Új amerikai támaszpont Kirgizisztánban

Az Egyesült Államok új katonai támaszpont megnyitását tervezi Kirgizisztánban. A közép-ázsiai országban már működik egy amerikai katonai bázis, a főváros Biskektől nem messze, a manaszi repülőtéren. Ezt 2001-ben kapták meg az amerikaiak, az Afganisztán elleni támadás ürügyén.

Az új amerikai bázis nem másutt lesz, mint a júniusban zavargások által sújtott Osban.

Már az előző, tavasszal elűzött kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev idején tervbe vették egy új amerikai katonai támaszpont létesítését a dél-kirgizisztáni Batken megyében, ám ebből végül semmi nem lett.

Roza Otunbajeva ideiglenes elnök folytatta az elődje idején megkezdett tárgyalásokat, ennek eredményeképpen alakulhat meg az új osi amerikai bázis. Osban laktanyákat és fegyverraktárt fognak kialakítani az amerikaiak. Az Egyesült Államok idén 58 millió dollárt fizetett ki Biskeknek a manaszi támaszpont használatáért, és további 8,6 millió dollár humanitárius segéllyel támogatja Kirgizisztánt.

Robert Blake, az amerikai külügyminisztérium közép-ázsiai ügyekért felelős szakértője nemrég járt Osban, ahol kénytelen volt megállapítani, hogy megsértik az üzbégek jogait, s továbbra is feszült a helyzet az üzbégek és kirgizek között. Blake aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy Dél-Tadzsikisztán határai nem eléggé biztonságosak, s onnan terroristák szivároghatnak át a közép-ázsiai országokba.

A júniusi zavargások idején Roza Otunbajeva orosz katonai segítséget kért a rend helyreállítására. Moszkva nem nem küldött katonákat Kirgizisztánba, megteszi ezt most helyette viszont Washington, tovább erősítve közép-ázsiai jelenlétét.

 

(ferghana.ru)

Cimkék: amerikai bázis Kirgizisztán
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat