OROSZVILAG.HU


Leállt az ukrán gabonaexport

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-08-10 10:10:07  |  
Gyóni Gábor

Leállt az ukrán gabonaexport

Még magasabb árakra várnak? 

 Leállt az ukrán gabonaexport

 

Oroszország után Ukrajna is de facto exporttilalmat vezetett be a gabonára. Bár hivatalos tiltás nincs, gyakorlatilag megállt az ukrán gabona exportja – tudatja a Kommerszant-Ukraina. A lap értesülései szerint maguk a piaci szereplők sem érdekeltek a kivitelben: azt ajánlják a kormányzatnak, hivatalosan is vezessen be exporttilalmat, ami lehetővé teszi a már élő - és a jelenlegi gabonaárak mellett kedvezőtlen - szerződések felbontását vis maior helyzetre hivatkozva. Másfelől viszont exporttilalom esetén a WTO akár szankciókkal is sújthatná Ukrajnát.

Az első információk az ukrán gabonaexport megakadályozásáról még július legvégén érkeztek az ukrán Vámhivatalból. Szergej Tihipko miniszterelnökhelyettes akkor a felelősök megbüntetését követelte, akik „kárt okoznak az üzletnek és az államnak.”

Azóta a helyzet semmit sem javult, az Ukrán Agrárszövetség elnöke, Leonyid Kozacsenko szerint az exportra szánt ukrán gabona jelentős része most is a kikötőkben áll. A Vámhivatal minőségellenőrző vizsgálatokkal indokolja az exportgabona visszafogását.

Közben a gabona ára a chicagói árutőzsdén a júniusi 165 dollár/tonna árról mostanra 281,5 dollár /tonna árra emelkedett. 

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat