OROSZVILAG.HU


Kirgizisztán Afganisztán sorsára jut? 

  |  2010-08-18 10:28:22  |  
Gyóni Gábor

Kirgizisztán Afganisztán sorsára jut? 

"Közép-Ázsia Svájcából" második Afganisztán? 

 Kirgizisztán Afganisztán sorsára jut? 

 

A kirgiz ideiglenes kormány számításai szerint 1,2 milliárd dollárba kerül az áprilisi és júniusi zavargások okozta károk helyreállítása.

A gazdaság szinte minde ágazata a tönk szélére került, számos vállalkozás elhagyta az országot, a költségvetésben 619 millió dolláros lyuk tátong. Számos ház most is romokban áll, a szociális ellátórendszer szétzilálódott, élelmiszer- és gyógyszerhiány tapasztalható. Az árak emelkedése a 20-30 %-ot is elérheti, miközben sokan elvesztették munkahelyüket (otthonukat, rokonaikat).

Az államnak nincsenek eszközei a hiány orvoslására, nem tudják kifizetni a nyugdíjakat, a béreket, nincs pénz a börtönök, kórházak ellátására. Az eddigi segélyeket már felélték, s ha az ország nem kap a jövőben újabb támogatásokat, újabb felkelések, valóságos éhséglázadás várható a közép-ázsiai országban.

A lehetséges donorok, mindenekelőtt Oroszország és az Egyesült Államok tartózkodnak az újabb segélyek folyósításától, egyrészt az ideiglenes kormány bizonytalan legitimitása okán, másrészt amiatt, hogy az eddigi segélyek egy része is a korrupciós csatornákon szívódott fel.

Kirgizisztánban idén a termés harmadát nem takarították be, az ország déli része romokban hever, a kormány legitimitása bizonytalan, százezrek fedél és munka nélkül, üres államkassza, fenyegető éhséglázadás, két „forradalom”, hét alkotmánymódosítás, korrupció, klánok acsarkodása – íme a független Kirgizisztán 19 éves történetének összegzése.

Valaha Kirgizisztánt „Közép-Ázsia Svájcának” nevezték. Lehet, hogy „a közép-ázsiai Svájcból” rövidesen „második Afganisztán” lesz?

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat