OROSZVILAG.HU


Elhunyt a Gongadze-ügy egyik főszereplője 

  |  2010-09-28 09:47:38  |  
Gyóni Gábor

Elhunyt a Gongadze-ügy egyik főszereplője 

Korán halnak az ügy érintettjei 

 Elhunyt a Gongadze-ügy egyik főszereplője 

 

 

Elhunyt a 2005-ig  az ukrán belügyminisztériumban magas beosztást viselő Pjotr Opanaszenko ukrán generális, aki a Gongadze-ügy egyik fontos szereplője volt.

Georgij Gongadze ügyével 2000-ben kezdett el foglalkozni Opanaszenko, még az újságíró eltűnése (halála) előtt, amikor az avval fordult a hatóságokhoz, hogy valakik követik őt.

Opanaszenko neve szerepel a vitatott hitelességű ún. Melnyicsenko-hangfelvételen, amelyen, úgymond, Leonyid Kucsma akkori ukrán elnök és Jurij Kravcsenko belügyminiszter Gongadze „kiiktatásáról” beszélnek. Opanaszenko ugyanis a nyomozás során megállapította, hogy Gongadzét az Alekszej Pukacs rendőrtábornok felügyelete alatt álló szervek követték. Opanaszenko erről, úgymond, jelentést tett, s Kucsmáék körében aggodalmat keltett, hogy kiszirvárognak az információk.

Opanaszenko egyébként az ügyről elmondta, valóban Pukacs autóinak rendszámával ellátott jármű követte Gongadzét, de Pukacs szerint ezt a rendszámot valakik ellopták...

Opanaszenko nem az első személy, aki a Gongadze-ügy egyik főszereplőjeként távozik az élők sorából. Jurij Kravcsenko volt belügyminisztert kihallgatása előtt találták holtan házában két golyóval a fejében (a hivatalos verzió szerint öngyilkos lett); egy éve pedig a Gongadze-ügy koronatanúja, a Kravcsenkónak és Pukacsnak is dolgozó Eduard Fere generális halt meg – hat évi kóma után.

Leonyid Kucsma volt ukrán elnök szerint a Gongadze-ügy Ukrajna ellen irányuló provokáció volt, amelynek megszervezésében külföldi titkosszolgálatok is részt vettek.

 

(podrobnosti.ua)

 

Cimkék: Gongadze-ügy, Georgij Gongadze
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat